Teodors chock: Kan sluta efter vintern

Foto: Jacques Boissinot / TT / NTB Scanpix
SPORTBLADET

Det är inte bara Marit Björgen som tänkt att den här säsongen kan bli hennes sista.

29-årige Teodor Peterson har övervägt samma sak.

– Ja, för första gången har jag tänkt att det skulle kunna vara det, säger han.

Teodor Peterson har en märkvärdig karriär. Han spurtade sig in i världseliten och vann sprintcupen 2011/2012. Han plockade två OS-medaljer i Sotji 2014, men resultaten har däremellan och därefter svajat.

Umesonen fick sitt andra barn i våras och varvar ibland tidiga morgnar med äldsta dottern med sena träningspass på egen hand. Formen verkar god, han kom tvåa och trea i två rullskidlopp under den norska Blinkfestivalen i Sandnes i juli.

I februari siktar Peterson på att ta karriärens tredje OS-medalj i Pyeongchang. Sedan kan allt vara över.

”Det är jäkligt svårt”

Häromveckan berättade Marit Björgen att hon inte har fattat något beslut om framtiden än, men att den kommande säsongen kan bli hennes sista. För Teodor Peterson är läget något liknande, men med en betydande skillnad: norskan är 37 år – han är 29.

– Ja, för första gången har jag tänkt att det skulle kunna vara den sista säsongen. Men jag ser på andra som ska lägga av att det är jäkligt svårt. Jag är inte less på det här, absolut inte, det är i så fall att man skulle göra något annat. Men samtidigt tänker jag att det kan vänta ett år till eller två, säger han under landslagets läger i Vålådalen.

Hur långt gångna är funderingarna?

– Jag har inte tänkt rakt ut att det här är min sista säsong. Men det är inte helt omöjligt.

Åker snabbare i dag än förr

Hur känns den tanken?

– Isåfall är det ett beslut jag tar efter säsongen, beroende på hur det har gått och vad jag är sugen på. Men just nu... har jag svårt att tro att det här är sista.

Frågan är hård, men tror du dig kunna komma tillbaka till slaget du var i för ett par år sedan eller har zenit passerats?

– Jag har varit i samma fina form som den säsongen, men kanske inte lika stabilt över en hel säsong som då. Och då var det tre-fyra stadssprinter som passar mig bra, nu är det nästan ingen platt skejt. Jag var i god form då, men om jag är i bra form i dag åker jag fortare. Det är en gissning – men jag tror det.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)