Wennerholm: Svenskt rekord i rekord

SPORTBLADET

Rekordsommaren bara fortsätter för svensk friidrott.

Lovisa Lindhs 2:35.15 på 1 000 meter på tisdagskvällen var det sjunde i år och det fjärde på 13 dagar.

Ett svenskt rekord i rekord.

Nu var det väl ingen skräll att Lovisa Lindh skulle slå sitt eget rekord den här kvällen i Göteborg. Det är bara ett år sedan hon sprang på 2:36.04 på samma banor på Slottskogsvallen.

Nu är hon ett snäpp bättre än den fantastiska genombrottssommar som slutade med en tiondeplats i OS i Rio.

Nu är jag inte förtjust i den här udda sträckorna som inte är med på de stora mästerskapen. Men rekorden noteras precis som alla andra och publiken gick säkert hem nöjd efter Lovisa Lindhs nya uppvisning.

Det jag undrar mest är var den här svenska rekordsommaren ska sluta.

Det jag vet är att det inte är över än och frågan är bara hur många svenska rekord som har slagits när säsongen är över.

Lovisa Lindh siktar på att vara i toppform i VM i London och där kan hon ställa till med nya topptider på 800 meter.

Har mer att putsa

De 1:58.77 som klockan stannade på i Lausanne i torsdags kändes definitivt inte som något max.

Jag ska inte glömma Hanna Hermansson, som sprang in som tvåa bakom Lovisa på fina 2:38.13. Hon sänkte sitt personliga rekord med över sex sekunder.

Hanna som också är klar för sitt första VM efter att ha gjort 2:00.94 på 800 meter tidigare den här säsongen. Den 28-åriga före detta fotbollsspelaren som började satsa på friidrott på allvar först förra säsongen.

Det kunde varit ett svenskt rekord till den här sommaren, då Kalle Berglund bara var elva hundradelar från Johnny Kroons gamla rekord på 1 500 meter i London i söndags. Kalle sluttid blev 3:36.60 och Kroons 3:36.49 fortsätter att gälla. Men det handlar förmodligen bara om veckor nu.

Kul också att se Khaddi Sagnias stabila hoppning i längd. Hopp på både 6.66 och 6.67 visar att hon har en stabil nivå, tillräcklig för att ta sig till en VM-final i London, precis som hon gjorde i Peking 2015.

Simon Petterssons 64.17 i diskus var också en höjdare.

OS-tian missar VM

Det blir garanterat tre svenska diskuskastare i VM och guldfavoriten Daniel Ståhl får högst troligt sällskap av unge Simon Pettersson och veteranen Niklas Arrhenius. Det betyder att OS-tian Axel Härstedt missar VM, om han inte får iväg ett jättekast de närmaste dagarna.

En helt galen utveckling i de svenska diskusringarna.

ARTIKELN HANDLAR OM