Sverige vidare till finalspel efter stort drama

Foto: Jakob Birgersson
Victor Nielsen, Erik Sundberg, Philip Pettersson, Anton Wijk Tegenrot, Fredric Gustavsson och Viktor Lindberg i det svenska landslaget.
SPORTBLADET

Sverige är vidare till Final Four för första gången efter seger mot Azerbajdzjan och hjälp från Makedonien.

Men det blev en riktig nervpärs och till slut krävdes bollräkning innan finalplatsen säkrades.

– Det blev aldrig en lugn stund här på hotellet, säger den svenska team managern Claes-Göran Eriksson i ett pressmeddelande.

Sverige har aldrig förut deltagit i volleybollens Euro League.

Men det blev succé direkt.

Efter två spelhelger, i både Makedonien och Albanien stod det klart att landslaget med minsta möjliga marginal kvalificerade sig till Final Four i Danmark kommande helg.

Krävdes bollräkning

I söndagens sista gruppspelsmatch mot Azerbajdzjan vann herrlandslaget med övertygande 3–0 (25-18, 25-16 och 25-16) i set.

– Det var en välspelad och disciplinerad match från vår sida, säger team manager Claes-Göran Eriksson i ett pressmeddelande.

Men nervositeten var inte över där. Det krävdes också hjälp från Makedonien som i gruppspelets sista match var tvungen att slå värdnationen Albanien, vilket de gjorde.

Foto: CEV Volleyball European League
Sverige besegrade Azerbajdzjan.

Det innebar att Sverige och Albanien plötsligt stod på samma poäng och setkvot vilket gjorde att slutspelsplatsen avgjordes först på bollräkning.

Finalspel i Danmark

En bollräkning som gick till Sveriges fördel.

– Vi hade på förväg räknat ut att en poängräkning med all trolighet skulle gå vår väg men det var aldrig en lugn stund här på hotellet. Det är första gången någonsin vi spelar Euro League och redan är vi i Final Four, säger Claes-Göran Eriksson.

Finalspelet avgörs nästa helg och där gör Sverige, Makedonien, Ukraina och värdnationen Danmark upp om guldet i Gentofte.

ARTIKELN HANDLAR OM