VM-truppens blygsammaste mål: ”Kring 60:e plats är rimligt”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

LONDON. Armand Duplantis är tydlig med sitt medaljmål och Karin Torneklint tror på fler finalplatser är någonsin. 

Maratonlöparen David Nilsson? Han hoppas mest att mardrömmen från Peking inte upprepar sig. 

– Kring 60:e plats är ett ganska rimligt mål, säger han. 

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

David Nilsson kan inget annat än att skratta när jag frågar om han är mer optimistisk än inför VM i Peking. Då laddade han upp med skador, feber och magsjuka och hade närmast ångest inför den kvalmiga maran i Pekings luftföroreningar. 

– Allt gick verkligen emot mig då, det fortsatte ända till dagen innan tävling när jag satte mig på fel buss från banan och det tog tre timmar och jag missade lunchen.., säger han. 

Då stapplade han i mål på 36:e plats med bara sex fullföljande löpare bakom sig på minst sagt blygsamma 2,31,24. 

–  Jag var tvungen att tagga ner innan, det här blev till och med tråkigare än en vanlig tävling. Det känns ju patetiskt att öppna så lugnt, men jag var tvungen att göra det, sa han då. 

”Hoppas det finns fler som vill öppna så lugnt”

Sedan dess har han förbättrar det personliga rekordet till 2.15,40 – men förväntningarna har inte direkt skruvats upp av VM-truppens minst hoppfulla deltagare. 

– Jag försöker hålla tillbaka förväntningarna lite granna, jag vill fortsätta ha en rimlig bild av vad jag kan prestera och det är väl någonstans kring min rankning runt 60:e plats, säger han och tillägger: 

– Jag ska försöka att inte öppna snabbare än 1.09 på halvmaran och förhoppningsvis finns det fler som vill öppna så lugnt så man kan springa i grupp…

Herrarnas maraton avgörs klockan 11,55 på söndag och med sig i loppet har David Nilsson även Mikael Ekvall.