Alfelt: ”Mauler” kan vara den allra bästa

SPORTBLADET

Alexander Gustafsson skickade Glover Teixeira i golvet och sen gick han själv ned på knä och friade till sin Moa.

Vilken kväll det blev i Globen. Så mycket skicklighet. Så många känslor. Om någon tvivlat på The Maulers kvalitet kan han/hon sluta med det. Alexander Gustafsson visade att han fortfarande är en av de absolut bästa lätta tungviktarna i MMA. Kanske den allra bäste just nu.

Foto: Peter Wixtröm

Många har beskrivit matchen mot Teixeira som en måstematch. En match Alex inte hade råd att förlora efter tre förluster på fyra matcher följda av en enkel seger mot lätt motstånd i Hamburg förra året.

Inför söndagens fajt beskrev Alex motståndaren Teixeira som ett monster men i buren var det The Mauler som var monstret. Med snabba fötter skapade han utrymme för en effektiv höger uppercut som ständigt skadade Teixeira. Att matchen inte tog slut redan i tredje ronden visade på en osannolik viljestyrka av brasilianaren. Han var utslagen men reste sig.

Bästa MMA-match någon har gjort i Sverige

Jag var på plats på båda Alexanders förlorade titelmatcher – mot Jon Jones i Toronto och mot nuvarande mästaren Daniel Cormier i Houston. Båda gångerna förlorade Alex oerhört knappt. Delat domslut mot Cormier och som jag ser det bortdömd mot Jones.

Fortfarande är nog matchen mot Jones den bästa Alexander presterat, med tanke på att han mötte världens genom tiderna bäste MMA-fajter, men det Alexander presterade i Globen snuddar vid den insatsen. Återigen med tanke på motståndet är det absolut den bästa MMA-match någon har gjort i Sverige.

Taktiskt sett var det klinisk perfektion. Alexanders fotarbete omöjliggjorde för Teixeira att få fast honom mot gallret och kontraattackerna med uppercuten, armbågarna och irriterande sparkar gjorde motståndaren allt mer frustrerad. Teixeiras sparkar och slag i luften kostade kraft utan att han vann något på det medan Alex hela tiden prickade exakt när och där han skulle.

Det var en fantastisk prestation och med sina två knappa titelförluster i bagaget kan UFC knappast låta bli att ge honom en tredje chans på mästartiteln efter att Cormier och Jon Jones gjort upp om den i juli.

Hoppas på retur mot Jones

Som jag skrev inför söndagsgalan hoppas jag främst på en retur mot Jon Jones eftersom Torontofajten fortfarande ses som en av de absolut bästa någonsin i UFC och att domarbeslutet är så omdebatterat. Det känns som att det behövs ett avslut som bestämmer vem av de två som verkligen är den bäste.

Men med strulpellen Jones vet man inte om man han hinner att göra bort sig igen och rentav missar att komma upp i titelmatchen mot Cormier. Den risken är alltid överhängande med honom.

Med segern över Teixeira och framförallt sättet som Alexander vann den på är han tillbaka i den superstjärnestatus han hade inför förra Stockholmsmatchen, förlusten mot Anthony Johnson inför 30 000 åskådare på Tele2 mitt i natten i januari 2015.

För MMA i Sverige blir segern också viktig. UFC är väldigt nöjt med 12 688 åskådare och 1,92 miljoner dollar (16,7 miljoner kronor) i biljettintäkter. För organisationen är det ett stort arrangemang. Sverige kommer att få fler stora galor och då förhoppningsvis med titelförsvar för Alexander Gustafsson som dragplåstret.

Reza Madadi förlorade en mycket tajt match och kände sig bortdömd. Ofta får hemmafajtern med sig domarna när det är skiljer så knappt mellan de två i oktagonen men Rezas utbrott i sin besvikelse berodde kanske ändå mest på att han så gärna ville prestera inför sin hemmapublik. Förmodligen var det sista gången vi fick se den kontroversielle men alltid underhållande fajtern i en bur och då hade det så klart varit mycket roligare att sluta med en triumf.

avStefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM