Neymar upp i rätten – misstänks för bedrägeri

avTT

Publicerad:
Foto: Manu Fernandez/AP/TT
Barcelonas brasilianska stjärna Neymar misstänks för bedrägeri och korrpution. Arkivbild.

Den brasilianske fotbollsstjärnan Neymar misstänks för bedrägeri och korruption och ska infinna sig i rätten, meddelar spansk domstol.

Neymar anklagas, liksom hans föräldrar, för att ha varit delaktig i att lura investmentbolaget DIS, som tidigare ägde 40 procent av spelaren, på pengar när han gick från brasilianska Santos till spanska storklubben Barcelona 2013.

Övergångssummans storlek uppgavs vid tiden till 57,1 miljoner euro. 17,1 miljoner av summan gick till Santos, och av dessa var DIS berättigade 40 procent, skriver ESPN. Men åklagare menar att övergångssumman var betydligt större och att Santos egentligen fick 25,1 miljoner euro i affären, vilket skulle innebära att DIS snuvades på över tre miljoner euro.

Kallas till rätten

Åklagarna har yrkat på fängelse i två år för Neymar, men i Spanien omvandlas fängelsestraff på max två år till villkorlig dom om förövaren inte tidigare är straffad, och det inte handlar om våldsbrott. Förra året dömdes Neymars lagkamrat i Barcelona, argentinaren Lionel Messi, till 21 månaders fängelse och dryga böter för skattebrott.

Även Barcelonas ordförande Josep Maria Bartomeu och hans föregångare Sandro Rosell kallas till rätten. Detsamma gäller de två berörda klubbarna, Barcelona och Santos.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM