Kristoffer Bergström

Therese Johaug har redan vunnit

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Till dagens förhör tar Therese Johaug med sig fem advokater som betalas av det norska skidförbund hon är avstängd från att träna med.

Hoppas hon lämnat något annat hemma.

Hoppas hon tagit av offerlusekoftan.

Juridiskt sett är Therese Johaugs ärende enkelt, för båda sidorna är överens om vad som har hänt.

Ingen tror att hon försökte bli en starkare skidåkare med hjälp av clostebol, vilket vore medveten dopning som kan ge fyra års avstängning. Ingen hävdar heller att ämnet har tvingats eller lurats in i hennes kropp, vilket vore en grund för frikänning.

Borde hon inte kunna lita på sin läkare? Borde hon inte ha sett varningen? Jo och jo, men det är sidospår som inte förändrar sakförhållandet.

Johaug öppnade självmant tuben. Hon smetade dag efter dag in den anabola steroiden på läppen. Mängder av idrottare före henne har misstagsdopat sig på liknande vis och dömts efter en straffskala på 12 till 24 månader utifrån graden av oaktsamhet.

En armada av jurister

13 månader var därför en seger. Skalans näst lägsta straff. Johaug är tillbaka en vecka före vinterns säsongspremiär och måste ha jublat inombords när Norges Idrottsförbund meddelade sitt beslut, men utåt iklädde hon sig samma offerroll vi sett sedan de första tårarna.

– Det känns fortfarande fel att jag kan få 13 månaders avstängning för användning av en läppsalva, lät hon hälsa via sin advokat.

Det internationella skidförbundet överklagade det milda straffet till Cas. Därför kliver Therese Johaug i dag in i skiljedomstolens slottsliknande högkvarter i Lausanne för att upprepa historien om läppsalvan (aldrig att hon benämner den ”steroiden”) och läkaren.

Med sig har hon en armada av välbetalda jurister. Inte nog med de två norrmän som bistod henne under vintern, från London flyger en av världens mest framstående advokater i dopningsärenden in med två tillhörande assistenter. Naturligtvis blir det kostsamt, men multimiljonären Johaug tar inte notan. Det gör Norges skidförbund.

Aldrig ett ord om eget ansvar

Mest provocerande är att stjärngänget förra veckan lämnade in en motanmälan för att få Johaug frikänd. Så vitt jag kan bedöma gör den ingen juridisk skillnad, avstängningen kan rimligen inte bli kortare och det finns ändå inga skidtävlingar i sommar att bli tävlingsklar till, men populistiskt är den ännu en fullträff.

Märker du hur mittpunkten flyttas? Ställt mot möjligheten att bli frikänd låter 13 månader som ett hårt straff. Skulle avstängningen höjas till 15 verkar det som rena rättsövergreppet, fast också det hade varit under genomsnittet för clostebolbrukare.

– Vi vill med en motanmälan hävda det som varit vår principiella åsikt hela tiden – att hon överhuvud taget inte har gjort något fel, säger advokaten Christian B Hjort.

Aldrig ett ord från henne eller advokatarmén om det egna ansvaret. Aldrig ett medgivande om att påföljden redan är låg jämfört med andra som tagit samma steroid. Alltid tack för allmänhetens stöd.

På så vis blandas moral och regler ihop tills du luras att tro att Johaug ska gå fri så länge hon inte medvetet har fuskat. Som om frågan om prestationshöjande dopning ens låg på bordet.

Hon har redan vunnit

Naturligtvis får en skidåkare försvara sig, men det gränsar till hyckleri att i ena stunden vilja ha effektiv jakt på dopning för att i nästa elda upp allmänhetens känslor när man hanterats helt korrekt.

Störigt nog verkar det fungera. Inte juridiskt kanske, men folkligt. När Therese Johaug kliver in i det schweiziska slottet i dag har hon redan vunnit. VG rapporterar att skidstjärnan inte förlorar några sponsorintäkter på avstängningen utan att tre-fyra nya företag vill punga ut storbelopp för att synas i samband med att hon reser sig ur askan. Hon har heller inte tappat folkets kärlek: i en riksomfattande undersökning svarar bara en av tolv norrmän att hon inte bör få delta på OS.

På ett personligt plan förtjänar Therese Johaug lika mycket sympati som alla andra misstagsdopare. Det finns heller inga skäl att misstro rättssäkerheten, så när avstängningen är spikad, verkställd och avtjänad ska det bli en njutning att se den mästerliga skidåkaren tävla igen.

Men just den här tisdagen ska Johaug för sista gången vittna och sedan möta pressen. Hoppas att hon har lämnat offerlusekoftan hemma. Att hon slutar prata om huruvida hon gjort fel och i stället börjar prata om vad saken handlar om. Om att hon måste ta ansvar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.