Therese Johaug har redan vunnit

SPORTBLADET

Till dagens förhör tar Therese Johaug med sig fem advokater som betalas av det norska skidförbund hon är avstängd från att träna med.

Hoppas hon lämnat något annat hemma.

Hoppas hon tagit av offerlusekoftan.

Juridiskt sett är Therese Johaugs ärende enkelt, för båda sidorna är överens om vad som har hänt.

Ingen tror att hon försökte bli en starkare skidåkare med hjälp av clostebol, vilket vore medveten dopning som kan ge fyra års avstängning. Ingen hävdar heller att ämnet har tvingats eller lurats in i hennes kropp, vilket vore en grund för frikänning.

Borde hon inte kunna lita på sin läkare? Borde hon inte ha sett varningen? Jo och jo, men det är sidospår som inte förändrar sakförhållandet.

Johaug öppnade självmant tuben. Hon smetade dag efter dag in den anabola steroiden på läppen. Mängder av idrottare före henne har misstagsdopat sig på liknande vis och dömts efter en straffskala på 12 till 24 månader utifrån graden av oaktsamhet.

En armada av jurister

13 månader var därför en seger. Skalans näst lägsta straff. Johaug är tillbaka en vecka före vinterns säsongspremiär och måste ha jublat inombords när Norges Idrottsförbund meddelade sitt beslut, men utåt iklädde hon sig samma offerroll vi sett sedan de första tårarna.

– Det känns fortfarande fel att jag kan få 13 månaders avstängning för användning av en läppsalva, lät hon hälsa via sin advokat.

Det internationella skidförbundet överklagade det milda straffet till Cas. Därför kliver Therese Johaug i dag in i skiljedomstolens slottsliknande högkvarter i Lausanne för att upprepa historien om läppsalvan (aldrig att hon benämner den ”steroiden”) och läkaren.

Med sig har hon en armada av välbetalda jurister. Inte nog med de två norrmän som bistod henne under vintern, från London flyger en av världens mest framstående advokater i dopningsärenden in med två tillhörande assistenter. Naturligtvis blir det kostsamt, men multimiljonären Johaug tar inte notan. Det gör Norges skidförbund.

Aldrig ett ord om eget ansvar

Mest provocerande är att stjärngänget förra veckan lämnade in en motanmälan för att få Johaug frikänd. Så vitt jag kan bedöma gör den ingen juridisk skillnad, avstängningen kan rimligen inte bli kortare och det finns ändå inga skidtävlingar i sommar att bli tävlingsklar till, men populistiskt är den ännu en fullträff.

Märker du hur mittpunkten flyttas? Ställt mot möjligheten att bli frikänd låter 13 månader som ett hårt straff. Skulle avstängningen höjas till 15 verkar det som rena rättsövergreppet, fast också det hade varit under genomsnittet för clostebolbrukare.

– Vi vill med en motanmälan hävda det som varit vår principiella åsikt hela tiden – att hon överhuvud taget inte har gjort något fel, säger advokaten Christian B Hjort.

Aldrig ett ord från henne eller advokatarmén om det egna ansvaret. Aldrig ett medgivande om att påföljden redan är låg jämfört med andra som tagit samma steroid. Alltid tack för allmänhetens stöd.

På så vis blandas moral och regler ihop tills du luras att tro att Johaug ska gå fri så länge hon inte medvetet har fuskat. Som om frågan om prestationshöjande dopning ens låg på bordet.

Hon har redan vunnit

Naturligtvis får en skidåkare försvara sig, men det gränsar till hyckleri att i ena stunden vilja ha effektiv jakt på dopning för att i nästa elda upp allmänhetens känslor när man hanterats helt korrekt.

Störigt nog verkar det fungera. Inte juridiskt kanske, men folkligt. När Therese Johaug kliver in i det schweiziska slottet i dag har hon redan vunnit. VG rapporterar att skidstjärnan inte förlorar några sponsorintäkter på avstängningen utan att tre-fyra nya företag vill punga ut storbelopp för att synas i samband med att hon reser sig ur askan. Hon har heller inte tappat folkets kärlek: i en riksomfattande undersökning svarar bara en av tolv norrmän att hon inte bör få delta på OS.

På ett personligt plan förtjänar Therese Johaug lika mycket sympati som alla andra misstagsdopare. Det finns heller inga skäl att misstro rättssäkerheten, så när avstängningen är spikad, verkställd och avtjänad ska det bli en njutning att se den mästerliga skidåkaren tävla igen.

Men just den här tisdagen ska Johaug för sista gången vittna och sedan möta pressen. Hoppas att hon har lämnat offerlusekoftan hemma. Att hon slutar prata om huruvida hon gjort fel och i stället börjar prata om vad saken handlar om. Om att hon måste ta ansvar.

FAKTA

Så bestäms Johaugs öde

Februari: Norges idrottsförbund stänger av Therese Johaug i 13 månader för att ha testat positivt för den anabola steroiden clostebol. Straffet räknas från 18 oktober året innan och kommer att vara avtjänat en vecka före premiären av världscupen 2017/18. Två månader tidigare, 18 september 2017, får hon återvända till träning med landslaget.

Mars: Var det en hård eller mild dom? Ett tecken på det senare är att Johaug inte överklagar för att få avstängningen kortad medan Internationella skidförbundet (Fis) överklagar till Idrottens skiljedomstol (Cas) för att få den längre.

Ett hårdare straff kan få enorma följder. Förlängs det till 15 månader, till 18 januari 2018, fruktar Johaug att hon inte hinner i tävlingsform utan missar OS i Pyeongchang som börjar 9 februari. För att det inte ska hända anlitar hon advokaten Mike Morgan. Britten har tidigare fått tennisspelaren Maria Sjarapovas straff sänkt från 24 till 15 månader och cyklisten Lizzie Armistead helt friad.

Maj: Parterna får en lista på 300 tänkbara domare från 87 länder. De får välja varsin. Fis val faller på finländaren Markus Manninen, Johaugs på amerikanen Jeffrey G Benz.

Tillsammans utser Manninen och Benz britten Romano F Subiotto till ordförande i panelen.

I slutet av maj ändrar sig Johaugs läger. De godtar inte längre 13 månader utan lämnar in en motöverklagan för att få henne helt frikänd. Därmed finns tre möjliga utgångar av förhören i Cas: att de 13 månaderna kvarstår, att avstängningen blir längre eller att den blir kortare.

Juni: Förhören äger rum i vad den norska tidningen VG kallar ”ett charmerande slott” i schweiziska Lausanne. Dit tar Johaug med fem jurister: två norska, två brittiska och en amerikansk. Gänget leds av ”stjärnadvokaten” Mike Morgan och hela advokatnotan betalas av norska skidförbundet.

Utöver juristerna medverkar en tolk för att Therese ska kunna prata norska. Hennes läger har kallat läkaren Fredrik Bendiksen, som vill ta på sig all skuld, som enda vittne.

Förhör i Cas sker vanligen bakom stängda dörrar, men Johaugs sida har uttryckt en önskan om att allmänheten ska få lyssna. Förhören antas vara färdiga på eftermiddagen och Johaug har flaggat för att hon då ska svara på journalisternas frågor. Under tisdag kväll flyger hon hem till Oslo.

Sommar eller höst: Enligt källor till VG är praxis att det tar mellan en och fyra månader mellan förhör och dom i Cas. Vad som talar för kortare tid i Johaugs fall är att parterna är överens om händelseförloppet när salvan köptes och smetades på – det är Johaugs grad av ansvar som frågan gäller.

Februari 2018: OS i Pyeongchang invigs. Men är Therese Johaug på plats i Sydkorea?

FAKTA

OS eller inte? Här är männen som avgör!

Jeffrey Benz, USA (vald av Johaug)

Har sin bas i Los Angeles och har dömt i minst ett 20-tal Casfall. Bland de mer kända är tennisspelarna Maria Sjarapova Marin Cilic och cyklisten Alberto Contador. Professor med konfliktlösning och medling som specialitet. Omskrevs av BBC som en av världens mest erfarna idrottsjurister. Har arbetat för USA:s olympiska kommitté.

Markus Manninen, Finland (Vald av Fis)

Jurist med många roller inom idrotten. Leder arbetet med att granska finsk antidopningsverksamhet. Medlem av disciplinnämnden i Finska fotbollsförbundet och sitter i antidopningsutskottet i Internatnationella skidskytteförbundet. Blev jurist 2003 och har dömt i tiotalet Casfall.

Romano Subiotto, Storbritannien (Vald av Cas)

Liksom Benz mycket erfaren och har avgjort ett 70-tal fall i Cas, till exempel det med tennisspelaren Marin Cilic, där även Benz figurerade. Har även erfarenhet från Högsta domstolen i London och EU-domstolen i Luxemburg. Uppväxt i Schweiz med tysk mamma och spansk pappa. Släkten härstammar från Italien - inte konstigt att han talar fem språk flytande.

Källa: TT