Luleå mästare för fjärde året i rad

avMalin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

LULEÅ. Efter tre raka guld trodde ingen på en fjärde.

Men Luleå Basket är mästare efter en magisk vändning mot storfavoriten Udominate.

– Jag är så glad att vi har motbevisat hela basket-Sverige, säger Anna Barthold.

Udominate har varit skyhöga favoriter till guldet och reducerade finalserien till 1-2 i matcher senast. På bortaplan såg de ut att tvinga fram en femte och helt avgörande final på hemmaplan.

Men Luleå Basket ville annorlunda.

– Det är otroligt stort att vinna SM-guld överhuvudtaget, men fyra år i rad är fantastiskt. Vi har en fantastisk lagmoral och lagkänsla och det är äkta glädje. Vi unnar verkligen varandra framgång och det gör att vi avgör det här, säger lagkaptenen Anna Barthold.

Det var dock Udominate som hade matchen i sin hand efter två perioder. Med aggressivt försvarsspel och betydligt bättre skytte än Luleå gick bortalaget ifrån till 41-28 i paus efter 13 poäng av Santa Okocyte.

”Jag är så stolt”

Men i den tredje perioden vaknade Luleå. Nyström tog hemmalaget tillbaka med nio poäng i den tredje perioden och när Katie Bussey satte en trea med drygt två minuter kvar var ställningen 47-47.
Luleå vann perioden med 21-10 och Udominates ledning var bara 51-49 inför den sista perioden.

När Bussey satte en ny trea till 58-55 tog Luleå ledningen för första gången i matchen.

Det var en ledning mästarna inte släppte.

Luleå vann till slut med 71–65 och har tog fjärde raka guldet inför en extatisk hemmapublik.

– Jag är så stolt, så stolt. Vi bara fortsatte kriga och tro på oss själva. Credit till Udominate för de tog fram de bästa i oss, men vi ska att vi skulle lita på varandra och det gjorde vi verkligen. Och jag är så tacksam för de här fansen, det är ett fantastiskt ställe att spela basket på, säger Bussey.

”Trott stenhårt på oss”

Även finalseriens MVP hyllade publiken stort.

– Vi har trott stenhårt på oss och alla här verkar göra det och alla här verkar tro på oss och det är det som gör att vi vinner i dag. Publiken är som djur allihopa och vi är som djur på planen så det går bra ihop, säger Nyström och fortsätter:

– Det är så jäkla skönt. Vi har så mycket vilja i det här laget och kämpar och sliter tillsammans. Vi kommer ut på ett helt annat sätt i andra halvlek och är överlägsna då.

Nästa år blir det femte raka eller?

– Ja!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM