OS 2022 i Peking

OS-guld i storslalom till Sara Hector: ”Jag skakar”

Av: 

Makoto Asahara

Hans Abrahamsson

Mattias Karlsson

SPORTBLADET

STOCKHOLM/YANQING. Hon ledde efter första åket.

Och hon ledde också efter det andra.

Sara Hector, 29, är olympisk mästare i storslalom.

– Jag skakar. Jag är verkligen helt skakis, säger Hector, med sina drömmars mål runt halsen, till Sportbladet.

Storslalomspecialisten från Sandviken hade gett sig själv ett alldeles ypperligt utgångsläge inför det andra åket i OS-storslalomen i Yanqing.

Med stora konkurrenten Mikaela Shiffrin färdig för dagen redan efter fem portar av förstaåket.

Med bästa åktid av alla, tre tiondelar snabbare överraskningen Katharina Truppe från Österrike på andraplatsen.

Med andra ord: Ett guldläge.

”Varit så otroligt nervös”

Och det trots att hon enligt egen utsago spenderat hela uppladdningen under morgonen med att spy.

– I dag har jag mått så dåligt. Jag har varit så otroligt nervös i en vecka. Jag har velat spy hela tiden och har inte kunnat äta, säger Hector till Discovery efter att hon klarat det.

För ja, hon klarade det.

Trots en lång, lång väntan på sitt andraåk så behöll Hector lugnet hela vägen. Den svenska storslalomstjärnan lyckades dessutom hålla mellantiderna mot den då ledande Federica Brignone på gröna skyltar.

Tredje guldet

Med en segermarginal på 28 hundradelar kunde 29-åringen sträcka händerna i luften efter målgång, jubla glatt och högljutt, och konstatera att hon kan titulera sig olympisk mästare.

– Jag skakar. Jag är verkligen helt skakis. Det känns... Helt sjukt. Jag är så stolt, säger guldmedaljören när hon når Sportbladets mikrofon efter guldceremoni, medaljutdelning och nationalsång.

– Jag är så stolt. Och så tacksam. Och de är väl de orden jag sagt hela säsongen. Jag hade inte haft en chans att komma hit utan det otroliga stödet jag haft. För det är så många som stöttat mig. Utan dem så går det inte. Utan alla de personerna skulle det vara omöjligt för mig. Det är riktigt underbart att få ha ett sådant stöd.

”Som en dröm”

Och vägen till denna dag har varit lång och krokig, med allt från längre skadeavbrott till otaliga träningstimmar i backen.

– Jag har alltid tyckt det varit extremt roligt att åka skidor. Det gör att det är väldigt, väldigt roligt att hålla på även om det går tungt. Jag har alltid kul och det tror jag varit väldigt viktigt för att jag ska kunna nå hit, säger Sara Hector.

Och ja, nu har hon nått dit.

– Hela den här säsongen har varit som en dröm för mig. Jag har verkligen kämpat efter det här så länge. Att klara det nu. Det känns bara helt otroligt. Att få nå sina drömmar, det är coolt. Jag hoppas jag kan inspirera många att också våga kämpa för sina drömmar.

Hectors guld var Sveriges tredje på tre dagar under inledningen av detta OS. Något som innebär att Sverige just nu leder hela spelens totala medaljliga.

Skriv inlägg
 • Nja, guldet var verkligen inte säkrat för Hector där. Nästan alla de sista åkarna tappade cirka 0.7 - 1 sekund under de sista två mellantiderna, och Hector hade inte ens kommit dit än. Det är en del av sporten!

  Johan
 • Cesar Fältskär

  Tråkigt, tråkigt, tråkigt. Och tråkigt. Men vi grattar Petra Vlhova, Hector får åka hem till hotellet och fira sitt storslalomguld istället.

  Tack för idag, ni som hängde med!

 • Cesar Fältskär

  Sara Hector har inte kört ur alls tidigare i världscupen i år.

 • Cesar Fältskär

  En intressant detalj: Det var Petra Vlhovas tränare som satte banan till det andra åket.

 • Så synd

  Sara hade tagit guld med den sista mellantiden….

  J
Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

OS 2022 i Peking

LÄS VIDARE

Ingemar Stenmarks hälsning till Sara Hector efter OS-guldet · Hyllas av Wiberg och Pärson

ÄMNEN I ARTIKELN

OS 2022 i Peking

Vinter-OS

Sara Hector

Storslalom

Alpint