Simone Biles: ”FBI blundade – vi har blivit svikna”

Flera av de amerikanska toppgymnasterna som utsattes för sexuella övergrepp av förre landslagsläkaren Larry Nassar vittnade under onsdagen.

Då hade storstjärnan Simone Biles nära till tårarna.

– Vi har blivit svikna och förtjänar svar, säger hon.

Den fyrfaldige OS-medaljören Simone Biles, 24, var känslosam i rättssalen. Rösten stockade sig när hon under vittnesmålet anklagade FBI för att ha blundat för Nassars övergrepp.

– För att vara tydlig, jag anklagar Nassar och jag anklagar också hela systemet som möjliggjorde hans övergrepp, säger Biles.

– Det känns verkligen som att FBI blundade för det.

Simone Biles var känslosam i rätten.
Simone Biles var känslosam i rätten.

Får hård kritik

Hon säger vidare att det amerikanska gymnastikförbundet och den amerikanska olympiska kommittén ”visste om att jag var utsatt för övergrepp av deras landslagsläkare långt före jag fick veta att de visste om det”.

FBI har fått kritik för sin hantering av ärendet och därför kallades gymnasterna till senatskommittén. De övriga tre var Aly Raisman, Maggie Nichols och McKayla Maroney.

Maroney berättade hur hon 2015 i ett tre timmar långt telefonsamtal berättade för FBI:s utredare att hon utsatts för ett flertal sexuella övergrepp under OS i London 2012. Detta av Nassar, som hon beskriver som ”mer av en pedofil än en läkare”.

”De ska hållas ansvariga”

Larry Nassar var läkare för USA:s gymnastiklandslag i 30 år och kommer spendera resten av sitt liv i fängelse.

– Nassar sitter där han hör hemma, men de som möjliggjorde detta ska också hållas ansvariga. Om inte, är jag övertygad om att detta kommer att drabba andra olympiska idrottare, säger Biles.

Gymnasterna Aly Raisman, Simone Biles, McKayla Maroney and Maggie Nichols i rätten.
Gymnasterna Aly Raisman, Simone Biles, McKayla Maroney and Maggie Nichols i rätten.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.