Novak Djokovic utvisas från Australien

Beslutet ska prövas i rätten

Novak Djokovic utvisas från Australien.

Det meddelar landets migrationsminister Alex Hawke i ett uttalande.

”Det ligger i allmänhetens intresse”, skriver han.

Världsettan i tennis, Novak Djokovic, har haft en kaosartad tid i Australien.

Han fick ett medicinskt inresevisum efter att ha kunnat visa upp ett positivt covidtest från december, och såg ut att få spela Australian Open.

Men på plats i Australien greps han på flygplatsen. Han fick rätt i rätten, och såg på nytt ut att få spela turneringen. Men Australiens migrationsminister Alex Hawke hade fortfarande möjligheten att neka Djokovic hans visum, och därmed kasta ut honom från landet.

Det har han nu gjort. Det meddelar han i ett uttalande.

Kallades ”ljugande, lömskt rövhål”

”Vår regering jobbar helhjärtat med att skydda Australiens gränser, speciellt i relation till covid-19-pandemin”, lyder ett utdrag.

Under hans tid i Australien har tumultet minst sagt varit påtagligt. Hans familj höll en presskonferens, där de menade att Djokovic hanterats med tortyrliknande metoder. Andra, som tv-duon Mike Amor och Rebecca Maddern, har kallat honom ”ett ljugande, lömskt rövhål”.

Det har även florerat rykten om att han besökt event bara dagar efter det datum han själv menar att han testat positivt för covid-19. Dessutom har han erkänt att han mött en journalist för en intervju under denna tid, någonting han bett om ursäkt för offentligt.

Nu får han inte möjligheten att fira nya triumfer i Australian Open. Turneringen han vunnit hela nio gånger.

Serben har överklagat beslutet, och det ska prövas i australiensk domstol på nytt. Vid en briefing på fredagen bad hans advokater om att ärendet ska hanteras skyndsamt, då Australian Open inleds på måndag.

Djokovic ska klockan 8 på lördag, lokal tid, höras av representanter från den australienska motsvarigheten till Migrationsverket. Sedan fortsätter rättegången på söndag.

Skulle beslutet kvarstå kan Djokovic portas från Australien i tre år.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.