Fransman ny förbundskapten

Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYR N
SPORTBLADET

Fransisco Pinto kommer inte längre att leda det svenska damlandslaget i basket.

I stället tar François Gomez, 56 år, från Frankrike över rollen.

– Vi får en internationell, välmeriterad och erfaren coach, säger förbundets generalsekreterare Lena Wallin-Kantzy via deras hemsida.

Det svenska damlandslaget i basket har haft en stor ruljans på förbundskaptener.

I september 2015 tillträdde tidigare storspelaren Jurgita Kausaite. Men bara tre EM–kvalmatcher senare fick hon sparken i mars 2016. Anledningen var att det bara blev en vinst och två förluster.

I mars 2016 var det Fransisco Pinto som fick ta över. Med honom vann landslaget den sista kvalmatchen till EM men nådde ändå inte hela vägen till mästerskapet.

Nu är det dags för fransmannen François Gomez att se vad han kan åstadkomma. I dag meddelade det svenska basketboll förbundet att Gomez är den nya förbundskaptenen för damlandslaget.

Annan roll

Fransisco Pinto som får lämna rollen som förbundskapten för A–landslaget kommer dock att stanna som assisterande och även ha hand om utvecklingslagen.

– Alla är rörande överens om att denna lösning är mycket bra. Det finns många internationellt meriterade spelare i vårt landslag idag och samtidigt många som är på väg uppåt. Nu får François och Frasse tillsammans arbeta med dessa vilket är optimalt, säger förbundets generalsekreterare Lena Wallin-Kantzy.

Gomez har varit huvudtränare för Tarbes i den franska högstaligan sedan 2015.

ARTIKELN HANDLAR OM