”Medaljerna räddar henne från svält”

OS-legendaren Olga Korbut tvingas sälja guldmedaljerna

1 av 3
Olga Korbut charmade hela världen.
SPORTBLADET

Hon fick gymnastiken att explodera på världsscenen och tog totalt fyra OS-guld på 1970-talet.

40 år senare säljer en desperat och utblottad Olga Korbut alla minnen från idrottskarriären.

”Medaljerna räddar Korbut från svält”, skriver ryska Gazeta om auktionen i USA.

Olga Korbut kallades “Sparven från Minsk” när hon på 1970-talet charmade världen med sina gymnastiska färdigheter. Korbut vann tre guld vid OS i München 1972 och ytterligare ett vid spelen i Montreal 1976 och har i efterhand beskrivits som avgörande för gymnastikens breda genomslag. Hon fick äran för att ha förbättrat de ansträngda relationerna mellan öst och väst och har även namngett en helt egen rutin i barr. Ett trick som anses så farligt att det numera är förbjudet.

Snattade mat från stormarknad

Men de gamla rubrikerna om framgångar har de senaste åren nästan uteslutande förvandlats till skriverier om Korbuts finansiella problem. 61-åringen har blivit dömd för snatteri efter att ha stulit mat från en stormarknad och blev i början av 2000-talet vräkt från sin bostad när hon inte kunde betala sina räkningar.

Nu är situationen så prekär att gymnastikstjärnan säljer allt av värde från sin idrottskarriär. Vid en auktion i Dallas såldes i dagarna sju olika objekt för totalt 1,65 miljoner kronor. Allra dyrast blev OS-guldet i lag från München som klubbades för nästan 600 000 kronor.

”Medaljerna räddar Korbut från svält”, skriver ryska Gazeta.

Sålde foto för 440 kronor

Men det var inte bara dyrgripar Korbut sålde. Billigast av objekten som hittade en ny ägare var ett autograferat foto som såldes för 440 kronor. Samtidigt förblev 26 andra objekt, bland dem hedersmedaljer från den sovjetiska staten, OS-guldet i bom från München och två VM-guld, osålda.

Olga Korbut, som är född i nuvarande Vitryssland, flyttade till USA i samband med Sovjetunionens fall 1991 och har ett barn från sitt tidigare äktenskap med sångaren Leonid Bortkevich. Sonen Richard har även han hamnat i problem med rättvisan och har avtjänat 3,5 år i fängelse efter att ha fällts för att ha förfalskat pengar.

Enigt Gazeta har i dag 61-åriga Korbut uttryckt en önskan om att lämna hemmet i Arizona och återvända till Ryssland eller Vitryssland.

ARTIKELN HANDLAR OM

Gymnastik