Hamilton vill ha fler förändringar i Formel 1

Foto: TT
Lewis Hamilton
SPORTBLADET

Nya regler och häftigare bilar.

Men det räcker inte.

Mästaren Lewis Hamilton vill förändra upplägget på GP-loppen.

En liknande tanke har Ross Brawn, sportslig chef hos F1:s nya ägare. Han vill se åtminstone ett lopp om året som inte ingår i VM där man testar olika tävlings-format för att kunna utveckla F1. Han funderar över hur man ska göra Formel 1 mer attraktivt, men vill inte göra någon förändring innan man testat alternativen.

– Det är ingen dum idé, F1 behöver ett nytt format, säger den trefaldige världsmästaren Lewis Hamilton i samband med F1-testerna i Barcelona.

– Torsdagarna och fredagarna har varit desamma i elva år, sedan jag debuterade har det alltid varit exakt likadant.

”Publiken blir irriterad”

Samtidigt som bilarna har utvecklats och reglerna har förändrats har tävlingshelgen sett ut på ungefär samma sätt. Det har gjorts vissa förändringar när det gäller kvalet, men fredagens träningar och söndagens lopp går efter
samma mall.

– Så som bilarna designas och utvecklas gör det svårare för oss att köra om, det leder till att publiken irriterar sig på att det är så få omkörningar, säger Hamilton.

– För att motverka det är det nödvändigt att vi får ett annat tävlingsformat, kanske är det så att vi ska ha olika format för olika banor.

Vill göra om Monacos GP

Lewis Hamilton påpekar att det inte går att köra på samma sätt i Monaco som man gör på Spa-Francorchamps, i Austin eller i Abu Dhabi.

– När du kommer till Monaco finns det ingen anledning att använda sig av det tävlingsformat vi har på andra banor. Ingen kan köra om där. För att göra den tävlingen mer intressant måste man göra någonting annat, säger 32-åringen som kör för Mercedes.

– Det finns många idéer. Kanske skulle det vara ett sprintlopp eller någonting i den riktningen. Jag vet inte, men Monacos GP ska skilja sig från mängden.

Årets F1-säsong startar i Australien den 26 mars och det har gjorts ett stort antal regeländringar
inför säsongen – men ingen av dem omfattar tävlingsformatet.

ARTIKELN HANDLAR OM