En era snart över för RGB och Casall Ask

Foto: Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rolf Göran Bengtsson i stallet med sin häst Casall Ask som gör sin sista tävling i Sverige under Göteborg Horse Show.
SPORTBLADET

Casall Ask och Rolf-Göran Bengtsson är ett fenomen.

Segerrika och sammansvetsade som få i hoppsportens värld. År efter år.

Men nu är sagan slut. 

Casall går i pension - och framtiden för Sveriges bästa ryttare genom tiderna är oviss.

Den 18-årige Casall är hur fräsch och motiverad som helst. Just därför får han sluta sin karriär nu, med flaggan i topp. 

På söndag gör han sin sista tävling på svensk mark i söndagens världscup här i Scandinavium. Efter det ett par tävlingar till och sedan den absoluta sista i karriären, i Hamburg i maj.

Sedan väntar avel på heltid för hingsten som redan nu är pappa till ett antal av världens bästa hopphästar. 

”Varit superlyckligt lottad”

För Rolf-Göran Bengtsson, Casalls ryttare i tolv år, är det en era som går i graven. Tillsammans har de varit rankade som världens bästa ekipage.

– Att man får en sån fullträff något kanske bara händer en gång i karriären. Jag har varit superlyckligt lottad genom åren och haft väldigt många bra hästar. Men jag har aldrig haft en häst så länge som Casall, säger Bengtsson.

På en presskonferens för två år sedan här i Scandinavium höll team Bengtsson en presskonferens. 

Nyheten som släpptes var något av en kalldusch. Den då 16-årige hingsten Casall skulle inte tävla för Sverige i det årets EM och OS-kval, utan istället gå den penningstinna Global Champions Tour GCT.

Tanken var att han skulle slippa långa, intensiva mästerskap. Strategin var helt rätt, konstaterar Rolf-Göran Bengtsson.

”Var något extra”

Förra året vann han och Casall hela GCT.

– Men att han skulle komma till Basel nu i januari, som 18-åring och vinna 1.55-klassen där, det hade vi inte kunnat tro. Det var något extra, säger Bengtsson som själv blir 55 år i år.

Någon efterträdare till Casall finns ännu inte. 

– Vi har ett par intressanta hästan i stallet redan, Unita och Clarimo, men ingen av dem är dessvärre en ny Casall, säger han. 

Så hur länge kan han hålla motivationen uppe?

– Det måste komma nån häst som är verkligen intressant, annars är det svårt hålla motivationen uppe när man har varit med om såna här fantastiska år som vi har haft med Casall, säger han. 

Casall Ask kommer att avtackas inför den svenska publiken i en ceremoni på lördag kväll.