”Det kommer att bli krig”

Så ska Sverige stoppa Rysslands stjärna

avMalin Wahlberg

BELGRAD. En OS-dröm står på spel mot Ryssland.

Då gäller det att stoppa 20-åriga stjärnan världsstjärnan Maria Vadeeva. 

– Det kommer att bli krig, säger Amanda Zahui.

Sverige drömde om EM-medalj men föll tung i kvartsfinalen mot Serbien. Nu väntar än minst lika viktig match mot Ryssland. I potten ligger en plats till vinterns OS-kval. 

– Klart man är besviken att man inte kan ta EM-guld, men vi har fortfarande en chans att nå ett mål. Ibland är det bra att ha kniven mot strupen. Det är blod, svett och tårar som gäller, säger Kalis Loyd. 

Foto: BILDBYRÅN
Sverige blev utklassat av Serbien.

”Vill försöka isolera”

Ryssland är ett helt annat lag än Serbien som sköt sönder Sverige från trepoängslinjen. Nu kommer det i stället att handla om att stoppa centerspelarna med den Maria Vadeeva i spetsen. Den 20-åriga jättetalangen, som växt ut till en världsstjärna, har snittat 14,8 poäng och 9,2 returer i det här mästerskapet. 

– Vi behöver självklart kontrollera henne så att hon inte får så mycket yta under korgarna, och inte för mycket boll. Vi vill försöka isolera vissa situationer och inte låta bollen spelas från sida till sida, säger assisterande förbundskaptenen Fransisco Pinto.

Foto: TT
Maria Vadeeva.

”Hon är inte laget”

Amanda Zahui är en av dem som kommer att få i uppgift att försöka stoppa stjärnan. 

– Det kommer att vara en laginsats som mot Glory Johnson (Montenegro). Jag och flera andra har spelat mot henne flera gånger. Men hon är inte laget. De har Musina, Beliakova, Beglova och massa andra. Men om det är jag som håller henne vet jag att de andra har min rygg, säger hon och fortsätter: 

– Det kommer att bli 40 minuter av blod svett och tårar från båda håll. Ryssarna känner att de ska vinna för att de är en större basketnation än oss och kommer att komma ut lika hårt som Serbien. Och vi vet att vi kommer att komma ut lika hårt också så det kommer att bli krig.

De sex bästa lagen i EM går till OS-kvalet som spelas i februari. Kvalet kommer att spelas som ett gruppspel där de tre bästa lagen av fyra går vidare vilket gör chanserna på en OS-plats stora om Sverige lyckas ta sig dit.

ARTIKELN HANDLAR OM