Misstänker coronavirus i laget – förbundet kräver spel

IBK Luleå
IBK Luleå

Division ett-laget IBK Luleå misstänker att två spelare är sjuka i coronaviruset – men förbundet kräver ändå att matchen mot Gimonäs spelas.

– Det är omdömeslöst, skandalöst, säger tränare Pär Johansson till Sportbladet och säger att inget av lagen kommer komma till spel.

Det var i måndags en spelare i division 1-laget IBK Luleå sjukanmälde sig. Med få fall i norra Sverige tänkte inte klubben så noga på det utan fortsatte hålla träningar men när coronavirusets spridning exploderade och ytterligare en spelare fick symtom som överensstämde med sjukdomen larmade man förbundet om att man inte vill spela lördagens match mot Gimonäs.

– Då tog vi direkt kontakt, men det enda vi fått tillbaka är att vi ska spela, att vi ska infinna oss, säger Pär Johansson, tränare.

Något NSD var första att rapportera.

Tävlingsutskottet har tidigare sagt att matcher som har betydelse för någon av de tre högsta seriernas utgång ska spelas utan publik.

”Vi är inte välkomna”

– Det är samma risk och samma hälsa som sätts på spel oavsett om matchen ha betydelse eller inte. Det är det som är så irriterande, säger Pär Johansson som likt IBK Dalen, som Sportbladet skrivit om under förmiddagen, förgäves sökt tävlingschef Magnus Nilsson.

Förbundet samlades för ett två timmar långt möte under förmiddagen och kom fram till att kravet på spel kvartstår.

”Svenska Innebandyförbundets förbundsstyrelse har beslutat att helgens matcher i förbundsserierna ska fullföljas”, skriver man.

Men oavsett det så kommer inte matchen mellan Gimonäs och IBK Luleå att spelas.

– Vi är inte välkomna dit, motståndarna stänger dörren för oss vilket vi så klart accepterar. Inget av lagen kommer finnas på plats för match, vad förbundet gör åt det vet jag inte, säger Pär Johansson.

Det här har ni meddelat förbundet?

– Ja, men vi har inte fått någon respons.

Sportbladet har sökt tävlingschef Magnus Nilsson utan svar både före och efter krismötet.

”30 mil dit, matchen börjar snart”

Pär Johansson har bara läst pressmeddelandet och talat med distriktets ordförande.

– Han är bestört och besviken över beslutet.

Och någon match blir det inte?

– Nej den börjar om 20 minuter och vi har 30 mil dit. Och Gimonäs vill inte möta oss, säger Pär Johansson.

De två spelare som misstänks ha sjukdomen covid-19 mår efter omständigheterna bra.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN