Tvingas OS-ladda hos sina föräldrar

”Back to basics, som Rocky Balboa”

Coronakris i världen.

Då tvingas Armand Duplantis, 20, lägga om sina OS-förberedelser och flytta hem till sina föräldrar.

– Jag är tillbaka hemma och tränar i min trädgård, säger han till Expressen.

Det var bara några veckor sedan som Armand ”Mondo” Duplantis radade upp världsrekord och rev ner rubriker världen över. Sedan slog coronaviruset till med full kraft och numera är i stort sett all idrott pausad.

Hockey-VM har ställts in, fotbolls-EM har flyttats fram ett år – men OS i Tokyo planerar inte att maka på sig, så utövarna är nu i fullt sjå med att förbereda sig inför mästerskapet.

Men förutsättningarna har förändrats radikalt.

”Back to basics”

I en intervju med Expressen berättar Duplantis att han tvingats flytta hem till sina föräldrar i Lafayette, Louisiana, eftersom de stängt ner träningsanläggningen på LSU, där ”Mondo” gick på college.

– Det är back to basics, lite som Rocky Balboa. Det är lite annorlunda. Det är väl inte vad jag hade förväntat mig för några veckor sedan. Det finns en friidrottsarena på en lokal high school som är öppen, tills vidare i alla fall. Jag har lite träningsutrustning i trädgården... Jag kan inte hoppa så högt, men finns en liten stavhoppsställning här. Så jag kan göra några hopp i alla fall, säger 20-åringen.

Armand Duplantis framför hoppmattan i föräldrahemmet i Lafayette, Louisiana.
Armand Duplantis framför hoppmattan i föräldrahemmet i Lafayette, Louisiana.
Stavhoppsställningen hemma hos familjen Duplantis i Lafayette.
Stavhoppsställningen hemma hos familjen Duplantis i Lafayette.

”Svårt att veta”

Hans kollega i stavhopp, regerande olympiska mästarinnan Ekaterina Stefanidi, kom häromdagen med skarp kritik mot att IOK (Internationella olympiska kommittén) fortfarande inte skjutit upp OS i Tokyo.

Duplantis berättar att han är mer neutralt inställd i frågan.

– Det är för svårt att veta och det är för svårt att ta in magnituden av det som händer. Varje dag känns det som att man lär sig något nytt om viruset, vare sig det är bra eller dåligt. Så det är så svårt. I dag kanske jag tänker en sak men i morgon en annan. Om tio minuter tänker jag detta, om 20 minuter tänker jag något annat. Det är för mycket, för mycket ny information hela tiden, säger Duplantis.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.