Sörenstam hyllade Bryant: ”Ville förändra”

avAnton Johansson, Emelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kobe Bryants död har chockat en hel idrottsvärld.

Svenska golfesset Annika Sörenstam, som träffat basketstjärnan några gånger, hedrade honom i sitt tacktal på Idrottsgalan.

– En som ville vara med och förändra, säger hon till Sportbladet.

Annika Sörenstam och Kobe Bryant var giganter inom sina sporter och hade karriären som pågick parallellt, även om den ena svingade golfklubbor och den andra dunkade boll.

När Sportbladet träffar Sörenstam på röda mattan inför Idrottsgalan, bara ett dygn efter Bryants bortgång, berättar hon att de båda setts några gånger i just sådana sammanhang.

– Jag har träffat honom några gånger på typ såna här arrangemang och middagar där man firar idrottsprestationer och bara pratat lite med honom, så känner honom inte direkt. Men man följer varandra inom sportvärlden, man hejar och har följt hans karriär.

En rörd Sörenstam fick sedan Idrottsakademins Hederspris och valde då att nämna basketspelaren.

– Jag vill skicka en hälsning till Kobe Bryant och hans dotter, sa hon till stora applåder från gästerna.

– Livet är verkligen skört. Det gäller att njuta av de upplevelserna man har, fortsatte hon.

”Sett honom växa upp”

Nyheten att han omkommit beskriver hon som chockartad och fortfarande overklig på något sätt. Hon lyfter fram hans jobb för ungdomar och tjejbasket de senaste fyra åren.

Kobe Bryant var på väg till en ungdomsturnering i sitt eget sportcenter ”Mamba Sports Acedemy” när helikoptern kraschade på söndagsförmiddagen, lokal tid. 41-åringen skulle coacha i cupen.

– Man har sett honom växa upp, fått familj, blivit pappa. Det är något man kan relatera till när man själv kör runt barn till sport, turneringar och coachar i stort sett varje dag. Man åker inte helikopter kanske, men han var en som var där och ville vara med och förändra folks liv. Verkligen supertragiskt.

Hur var han som person?

– Väldigt artig och trevlig. En stor kille. Han var talangfull men jobbade också så hårt. Slet för allting. Det är något som man verkligen ser upp till.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM