Tortorella: ”Bemström är väldigt intressant”

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Lundeström får beröm.
Foto: Arkivbild: Mark J. Terrill / TT
Lundeström får beröm.

En vecka kvar till NHL-premiären.

De unga svenskarna försöker slå sig in i trupperna och imponerar på flera håll.

Joel Persson inledde i första powerplay-uppställningen med Connor McDavid men blev skadad. Isac Lundeström skapade uppmärksamhet i en helsvensk kedja. Emil Bemström fick stora av ord av coachlegendaren John Tortorella.

Onsdag den 2 oktober är det nedsläpp för den nya NHL-säsongen.

Då ska de 31 klubbarna har bantat ner sina trupper till max 23 spelare.

Totalt 144 svenska spelare var på plats när camperna började.

125 svenskar finns kvar just nu efter att spelare blivit nedskickade till farmarklubbarna AHL och Samuel Fagemo har återvänt till Frölunda i SHL.

Överkroppsskada i matchen

25-årige tidigare Växjö-backen Joel Persson har imponerat stort i Edmonton Oilers.

Joel Persson inledde nattens träningsmatch hemma mot Arizona Coyotes med att bland annat spela i den första powerplay-formationen med superstjärnan Connor McDavid som gjorde comeback efter sin skada förra säsongen.

Efter 7.04 i speltid där han i line upen bildade andra backpar med Oscar Klefbom fick han däremot bryta matchen, det handlar om en överkroppskskada enligt TSN.

I förra träningsmatchen mot Vancouver Canucks hade Joel Persson mest speltid av alla.

Svenskkedja levererade

19-årige tidigare Luleå-centern Isac Lundeström i Anaheim Ducks bildade en svenskkedja tillsammans med Jakob Silfverberg och Rickard Rakell hemma mot San Jose Sharks.

Jakob Silfverberg blev målskytt efter vackert samarbete i kedjan, och formationen rapporteras varit lagets bästa med bland annat fem skott på mål.

19-årige tidigare HV71-centern David Gustafsson fick 15.27 i speltid i Winnipeg Jets borta mot Calgary Flames, vilket var bland det mesta i laget.

Forwardsstjärnorna Patrik Laine och Kyle Connor har ännu inte kommit överens om nya kontrakt och det öppnar för David Gustafsson, om han inte tar plats i truppen så kommer han att lånas ut till HV71 i SHL.

”Passar mig bättre än Sverige”

20-årige tidigare Djurgården-forwarden Emil Bemström har det varit mycket spekulationer kring om han ska ta en plats i Columbus Blue Jackets eller lånas ut till Stockholmsklubben i SHL.

Enligt rapporterna är Emil Bemström och Jakob Lilja (26-åringen som också närmast kommer från Djurgården) två av fyra forwards som kämpar om två återstående forwardsplatser.

52 sekunder in på första träningsmatchen hemma mot Buffalo Sabres förra tisdagen gjorde svensken med ”rocket of a shot” mål bakom Linus Ullmark.

Foto: Paul Vernon / TT NYHETSBYRÅN
Bemström i Columbus.

Coachen John Tortorella säger nu till Ohio-klubbens webbsida att han kan se en ren powerplay-roll för Emil Bemström.

– Han är en smart spelare. Du kan se att hur han läser spelet, du kan se det i de små manövrarna han gör – han är väldigt intressant för oss, säger John Tortorella.

Emil Bemström håller med om att den vänstra tekningscirkeln är hans kontor, precis som utrymmet har kallats för ”Ovis kontor” efter Alexandr Ovetjkin i Washington Capitals.

– I Sverige är det så att du nästan kollar efter passningar hela tiden. Här vet man att det blir tufft för målvakten när det kommer skott från överallt. Jag försöker skjuta så mycket jag kan, så får vi se hur det går. Jag tycker att det är bättre för mig, det passar mig mycket bättre än spelet hemma i Europa, säger Emil Bemström.

De 23 målen i SHL förra säsongen är tredje flest av en tonåring genom tiderna i högsta serien efter Kent Nilsson och Elias Pettersson.

Samtidigt har 27-årige Oscar Faltenberg drabbats av en hjärnskakning enligt Vancouver Canucks och 24-årige forwarden Anton Blidh opererats för en axelskada och blir borta minst fyra månader enligt Boston Bruins.

Båda skadorna har uppkommit under tidigare försäsongsmatcher.

Guider hockey:

Allt om SHL 2019/20 Allt om SDHL 2019/20 Allt om NHL 2019/20

Publicerad:

LÄS VIDARE