”Det är för dåligt på hemmaplan”

Den norska dominansen i den nya skidtouren är en kris för sporten, det menar Dagbladets krönikör Esten O. Säther.

Han får medhåll av den norska herrtränaren Eirik Myhr Nossum:

– Det dröjer nog några år innan Sverige är tillbaka. 

De kyliga vindarna drar över skidstadion i Östersund. Ski Tour 2020 har packats ner men innan åkarna ska kliva på tåget till Åre så väntar ett träningspass. Jens Burman, som är den bäste svenske herråkaren med sin nittonde plats i touren, får höra vad den norska krönikören skrivit och svarar lätt uppgivet.

– Jag funderar inte så mycket på det utan det är som det är.

Men den norske herrtränaren Eirik Myhr Nossum, som har stenkoll på resultatlistan, är stenhård. 

– Det är för dåligt på hemmaplan, säger han och fortsätter. 

Eirik Myhr Nossum.
Eirik Myhr Nossum.

– På kort sikt är det fruktansvärt tråkigt. Generationsskiftet som började för några år sen har inte satt sig. De har inte etablerat några nya. På sprint har du Johan Häggström som har gjort det ganska bra i år men det saknas kulturbärare. Calle är egentligen en sånt typ men han är skadad och sjuk hela tiden och då blir det svårt.

”Alltid fattats en pusselbit”

Han får medhåll av SVT:s expert Mathias Fredriksson som tror att problemen fortsätter framöver. 

– Jag tror det kommer va skralt några år. De yngre seniorerna är också lite efter. Just nu är det Calle Halfvarsson som är en åkare som kan vara på pallen om alla pusselbitar faller på plats, och i år har det alltid fattats en pusselbit. Tyvärr. Men på kort sikt är det nog honom vi får hoppas på. 

Enligt Esten O Säther så är det inte bara ett problem för längdsporten utan även för SVT som riskerar att tappa sin publik om den norska dominansen fortsätter. 

– Jag tror inte det är kris för SVT. Vi har trogna tittare och längdskidsporten är stor i Sverige men det är klart det är mycket roligare om det hade varit mer svenskt i toppen, säger Fredriksson som hoppas på Ebba Andersson.

Fredriksson.
Fredriksson.

– Jag tror att Johaug vinner, men där bakom är Ebba med och slåss om platserna.

”Det får stå för honom”

När det gäller damsidan så är Säther kritisk till att Andersson inte lyckas dra ifrån norskorna på sin egen hemmaplan. Men att det skulle råda någon kris på damsidan det håller varken Ebba Andersson eller Charlotte Kalla med om.

– Det får stå för honom. Jag har inget att tillägga där, säger Andersson.

– Det känns som att det finns otroligt många talanger. Inte bara när vi ser på de åkare som är ute på världscupen. Det presteras även på ungdoms- och juniorsidan, säger Kalla.

Under de inledande distansloppen har det bara varit norskor på pallen men det hoppas damtränaren Stefan Thomson att det blir ändring på.

– Den är lite sur. Jag hoppas vi kan ändra på det när vi kommer till Åre.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.