Skottheim om otäcka bilderna: ”Jag var rädd att något gått av”

Johanna Skottheims succéinledning på skidskyttesäsongen fick ett dramatiskt slut.

På upploppet i sista tävlingen innan juluppehållet föll 26-åringen och behövde sedan hjälp för att ta sig upp efter målgång.

– Det var obehagligt självklart, jag var rädd för att jag skulle ha dragit av någonting, säger Skottheim.

Masstarten i Hochfilzen slutade inte som planerat för Johanna Skottheim. På upploppet föll 26-åringen men tog sig upp och kunde åka i mål. Efter det följde några dramatiska scener, Skottheim blev liggandes med smärta och behövde hjälp för att kunna lämna målområdet.

– Det var obehagligt självklart, jag var rädd för att något gått av. Att jag skulle ha dragit av vadmuskeln. Där och då blev det ganska mycket och man tänker inte så rationellt men det var skönt att det inte var någon större skada i alla fall, säger Skottheim och fyller i:

– Jag hade lite små skavanker innan loppet som inte blev så bra i fallet men som sagt det var inga större svårigheter egentligen. Jag behövde bara vila lite mer när vi kom hem.

”Jag var absolut inte beredd”

Stjärnskottet från Transtrand överraskade både sig själv och skidskyttevärlden när hon i de inledande tävlingarna i Finland körde till sig en tredjeplats i distansloppet, tog en seger i stafett och fick utöver det flera fina placeringar. När det var dags för skidskytteeliten att flyga vidare till Hochfilzen låg Skottheim på en tredjeplats i totalcupen.

– Jag var absolut inte beredd på att det skulle gå så bra som det gjorde i början. Och jag tror att det kostade mer än vad jag hade räknat med, säger Skottheim.

– Det var ganska mycket sömnbrist och det fanns bitar som jag kunde gjort bättre runt omkring. Det funkade bra i Kontiolax men sedan slog det tillbaka ganska hårt och kom ifatt efterhand och därför blev det inte så roliga veckor i Hochfilzen. Jag har lärt mig mycket vad jag kan göra bättre och det känns som att jag är lite bättre förberedd nu.

Har du pratat något med landslagets psykolog Göran Kentää om det?

– Jag pratade med honom kort innan tävlingarna i Hochfilzen. Men man bra koll själv också på vad man har gjort för saker runt omkring som man kan optimera bättre och vilka konsekvenser det fick.

Åker inte hem innan VM

Det svenska skidskyttelandslaget åkte ett chartrat plan ner till Tyskland för att minimera riskerna för att bli smittad av coronaviruset. Världscupen körs nu i två veckor i Oberhof. Tävlingarna inleds idag med sprint för både herrar och damer.

– Det var en suverän resa ner hit, vi har aldrig haft en bättre resa. Nu är man väldigt spänd på att få tävla igen. Det blir som en nystart, man vet inte var man själv är riktigt eller var andra står och har gjort under uppehållet. Jag är lite extra nervös faktiskt.

Du har presenterat dig för den svenska publiken nu och vet vilken hög högstanivå du har, hur känns det?

– Jag tycker det är kul. Nu vet jag att när jag gör det bra så är min toppförmåga väldigt hög och det är skönt att ha med sig in i nya tävlingar.

Säsongens stora höjdpunkt för skidskyttarna är VM i Pokljuka 10–21 februari. Det svenska landslaget har packat och förberett sig för att inte återvända till Sverige förens efter mästerskapet.

– Jag kommer göra som landslagsledningen bestämmer. Anser de att det är bäst att stanna nere i Europa så gör jag det. Jag är bekväm med att vara borta länge så för mig spelar det egentligen ingen roll, vi tar en tävling i taget och det ska bli väldigt kul att dra igång igen, säger Johanna Skottheim.

Damernas sprint startar 11.08 och herrarnas 14.18

Johanna Skottheim.
Johanna Skottheim.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.