Skidskyttetopp beskylls för miljonkorruption

Publicerad:
Uppdaterad:
Anders Besseberg. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Anders Besseberg. Arkivbild.

SPORTBLADET

Norske skidskyttetoppen Anders Besseberg anklagas för att medvetet ha dolt rysk dopning.

I en interutredning beskylls han för att ha tagit emot prostituerade, lyxklockar och jaktresor från förbundet.

– Nej, nej, nej, svarar Bessberg på anklagelserna till norska TV2.

Anders Besseberg avgick som IBU:s ordförande hösten 2018 och har sedan dess varit under utredning, misstänkt för korruption. På torsdagen publicerade IBU en internutredning där Besseberg beskylls för att olovligen ha tagit emot motsvarande flera miljoner kronor.

Enligt norska NRK anklagas Besseberg för att ha varit ”köpt” av det ryska förbundet. Norrmannen ska ha tagit emot prostituerade, dyra klockor och jaktresor i Ryssland från förbundet.

Besseberg vill inte kommentera uppgifterna, som även rör IBU:s tidigare generalsekreterare Nicole Reschs agerande.

– Nej, det här känner jag inte till. Det vet jag ingenting om. Nej (jag vill inte ställa upp på en intervju reds. anm). Ha det bra, säger den 74-årige norrmannen till norska TV2.

”Vi är chockerade”

NRK har pratat med det norska skidskytteförbundet.

– Vi är först och främst chockade över innehållet som framkommer i denna rapport. Här nämns bland annat döljande av systematisk rysk dopning, och omfattande oetiskt beteende av IBU:s ledning. Detta tar vi naturligtvis avstånd från, säger förbundets president, Arne Horten.

I ett pressmeddelande uttalar sig IBU:s nuvarande ordförande, svensken Olle Dahlin. Även han är chockad.

”Men vi är tacksamma för att kommissionen för de här bevisen till ytan och på så sätt slår fast att man inom vår idrott ställs till svars för tjänstefel”, säger Dalin.

Pressträff till följd av rapporten

Under förmiddagen höll IBU en presskonferens om rapporten. Medverkade gjorde bland annat Jonathan Taylor, som står bakom rapporten, och Dahlin.

NRK direktrapporterade från träffen, och där meddelade Taylor att ingen polisutredning inletts än.

Utredarna har inte heller haft tillgång till Bessbergs bankkonto, och Taylor menar att detta är en fråga för polisväsendet.

– Å skidskyttefamiljens vägnar är jag chockerad över denna rapport. Vi ser framemot att lägga detta mörka kapitel bakom säger, säger Dahlin.

– Berättelsen i denna rapport visar att du behöver stark kontroll från myndigheterna. Gäller det bara i skidskytte? Nej, säger Taylor.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN