85 slag för Stenson – karriärens sämsta runda

Av: 

TT

Henrik Stenson har länge letat efter formen, men han ser inte ut att hitta den i The Players Championship.

Inledande 85 slag innebar karriärens sämsta runda på PGA-touren.

Att Sveriges mest framgångsrike herrgolfare genom tiderna genomgår en tung period och kämpar med sin sving är ingen nyhet. Vad värre är att Stenson verkar famla i mörker i sökandet efter spelet som en gång gjorde honom till världstvåa och British Open-mästare.

44-åringen, som till råga på allt fick en smäll på revbenen i en skidolycka tidigare i år, hade inga höga förhoppningar inför stortävlingen Players – "den femte majorn" – på TPC Sawgrass. Men han hade knappast räknat med den totala kollaps som första rundan bjöd på.

Bottenrekord

Stenson spred bollarna som aldrig förr – och slutade rundan på 13 slag över par. Det raderade samtidigt ut hans tidigare bottennotering på 83 slag som han fått skriva på scorekortet två gånger, bland annat i The Masters 2011.

Efter bogeys på tvåan och fyran inleddes det stora raset på hål 6 och 7. På båda hålen slog Stenson utslagen till vänster, men där fanns det vatten och svensken tvingades till pliktslag. Det blev en dubbelbogey på sexan och en trippelbogey på sjuan.

Stenson såg håglös ut när det sedan även blev bogey på nian – efter att ha slagit ett kort slag ned i en bunker – och han kunde summera 44 slag efter de första nio hålen.

Under sista nio bjöd Stenson på två birdies – hål 10 och 16 – men hittade också vattnet på nytt på hål 12.

Och på det ikoniska 17:e korthålet med greenen på en ö lyckades svensken – förstås – slå ännu en boll i vattnet. Det blev en ny trippelbogey och efter 85 slag kan Stenson möjligen trösta sig med att det i alla fall inte borde kunna bli värre under fredagens andra runda.

Snart Masters

Men tiden är knapp om Henrik Stenson ska hinna hitta formen till årets första major, The Masters på Augusta National, om bara fyra veckor.

Alex Norén hade inte heller någon rolig inledningsrunda i Players – 78 slag efter en avslutande trippelbogey.

Och tävlingens tredje svensk, Henrik Norlander, låg tre över par efter tolv hål.

Ledde då gjorde spanjoren Sergio García och engelsmannen Matthew Fitzpatrick, båda fem under par.

Vinnaren i The Players Championship, som Henrik Stenson vann 2009, får en segercheck på 2,7 miljoner dollar (cirka 23 miljoner kronor).

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.