Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Orvar

Anders Tegnell: Därför är hockeyn drabbad

Publicerad 2020-10-27

Ishockeyn är allvarligt drabbad av covid-19 medan exempelvis handbollen tycks mer skonad.

Anders Tegnell har en teori om varför.

– Viruset trivs bättre, lever bättre och sprids bättre i lite kalla och fuktiga miljöer än när det är varmt, säger statsepidemiologen.

Följ ämnen

En smittad i Leksand. Två i Skellefteå. Tjugofyra i Linköping som pausat verksamheten.

Så där har SHL-bevakningen låtit de senaste veckorna. Läget tycks vara betydligt allvarligare än i handbollen och innebandyn, där den rapporterade smittan lägre.

Finns det en enkel förklaring?

”Fuktiga miljöer”

Statsepidemiologen Anders Tegnell vet inte med säkerhet, men tror att variationen av utrustningar och arenor spelar in.

– Miljön är lite olika. Hockeyns ishallar är ganska kalla och fuktiga miljöer. Man sitter mycket tillsammans i avbytarbås och liknande. Man tillbringar mycket tid i omklädningsrum, säger Tegnell.

Kylan spelar in?

– Kylan spelar en viss roll eftersom viruset trivs bättre, lever bättre och sprids bättre i lite kalla och fuktiga miljöer än när det är varmt.

Linköping har pausat verksamheten. Är det rimligt att lagen just nu åker runt och spelar tre matcher i veckan?

– ... nämen någonstans måste man som Linköping fundera över var smärtgränsen går någonstans, så att man bryter trenden. Då behöver man göra ett uppehåll för att få kontroll igen.

”Det är väldigt bra”

Borde inte hela serien avbrytas?

– Den diskussionen får föras mellan SHL och Riksidrottsförbundet.

Som med det mesta i pandemitider går det att vända på resonemangen. Anders Tegnell ser också de höga smittotalen inom hockeyklubbarna som ett tecken på ett resolut agerande.

– När man börjar upptäcka fall så testar man mycket mer. Det kan vara en av anledningarna att man hittar mycket i hockeyn. Det är väldigt bra. För då hittar man fallen och då är det lättare att stoppa smittan på ett effektivt sätt, säger han.