Tredje raka VM-guldet för lag Edin

Lag Niklas Edin vann mot Skottland i finalen i curling-VM.
Lag Niklas Edin vann mot Skottland i finalen i curling-VM.

Lag Edin tar guld i curling-VM i Calgary.

Efter en jämn kamp mot Skottland gjorde en superstöt att lag Edin tog sitt tredje raka guld.

– Det betyder allt, säger Edin efter den historiska medaljen.

Den jämna finalen mot Skottland avgjordes med en superstöt från skippern Niklas Edin.

– Det var mycket tankar där. Men jag visste att den skulle gå rakt, det var likt stöten mot Schweiz i semifinalen, säger han i SVT:s sändning.

Stöten kom i den nionde och näst sista omgången, och rensade banan på skotska stenar. Det är lag Edins tredje raka VM-guld, en bedrift inget lag i historien kan matcha.

– Det betyder allt. Med coronapausen har pressen varit stor, men jag är glad att de gick vägen, säger Edin.

Niklas Edin får dela VM-guldet med lagkamraterna Oskar Eriksson, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren och Daniel Magnusson.

Bara OS-guld kvar

Nu är det bara ett OS-guld som saknas i medaljsamlingen för lag Edin.

– Jag tror att finalförlusten (i OS 2018) har gjort att vi lagt mer press på oss själva. Vi vill verkligen vinna det OS-guldet och denna vinst är ett stort steg mot det, säger Edin i SVT:s sändning.

Edin är den enda curlingspelare genom historien som tagit fem VM-guld – 2013, 2015 och nu tre raka VM.

– Det var bara något man kunde drömma om tidigt i karriären. Nu då vi har tagit prenumeration på VM-gulden så ökar pressen, säger till SVT Sport.

Dubbelt historiska

Det är lagets elfte mästerskapsmedalj. Utöver det tre raka VM-guld är detta även lagets femte guld, något ingen annan har upprepat genom historien. Men laget gillar att ha pressen på sig.

– Vi gör det jäkligt svårt för motståndarna. När det verkligen gäller får vi ofta ut vårt allra bästa, vilket andra kanske inte får, säger Edin till SVT Sport.

Nu är siktet inställt på OS i Peking nästa år. I finalen av OS i Pyeongchang 2018 förlorade man en riktig nagelbitare mot USA, 10–7. Det är det enda guldet som saknas i Niklas Edins samling.

I bronsmatchen besegrade Schweiz det ryska förbundslaget med 6–5.

Sveriges skipper vid avgörandet
Sveriges skipper vid avgörandet
Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN