Kalla drar ner på träningen - så ska VM-formen räddas

Foto: Pedersen, Terje / TT NYHETSBYR≈N
Charlotte Kalla drar ner på träningen för att kunna växla upp inför VM.
SPORTBLADET

Prestationen varierade under Tour de Ski för Charlotte Kalla.

För hård träning kring jul pekas ut som en orsak och nu drar skidstjärnan ner på antalet träningstimmar inför kommande världscupshelger.

För att rädda VM-formen kan Charlotte Kalla också välja att stå över SM-lopp.

– Vi har en plan som sträcker sig till VM, säger tränaren Magnus Ingesson.

Charlotte Kalla är hemma i Sverige och återhämtar sig efter Tour de Ski.

Med de blandade resultaten och den varierade prestationen – det fanns stunder då Charlotte Kalla övervägde att bryta touren – i bagaget blir det lite extra ledigt inför världscupen i Ulricehamn om en dryg vecka.

Tanken från början var att gå på med lite mer träning från helgen, men Charlotte Kallas personliga tränare Magnus Ingesson berättar att hon tänker hålla igen lite.

– Hon kommer inte att gå på för hårt denna veckan utan ta en extra vilodag. Och så drar vi ner lite på mängden, antalet timmar, inför världscupen i Ulricehamn och Falun. Det blir lugna pass, något fartpass men inte stenhårt och så några styrkepass, säger Magnus Ingesson.

Charlotte Kalla har efter sitt förmaksflimmer i världscupspremiären i Ruka i slutet av november tvingats att göra om sitt upplägg flera gånger. Det handlar om att lyssna på kroppen och ha fingertoppskänsla efter den fysiska utmaningen det varit att återhämta sig efter hjärtklappningen. Förändringarna är små, men kan göra stor skillnad.

Tränade på för hårt?

Efter Tour de Ski har hon och tränaren gjort upp en ny plan.

Den bygger på slutsatser som Magnus Ingesson drog i samband med loppen under Tour de Ski.

–  Hon åkte bra i Toblach och i Val di Fiemme. Men det var ändå inte wow-form. Jag tyckte mig se att hon åkte med en bra grundkapacitet, men det var ingen blixtrande åkning. När det blev körning fick hon ge sig lite, säger Magnus Ingesson och pekar på en orsak:

– Det kan hända att vi gick lite för hårt i Saxnäs veckan före jul. Var inte kroppen återhämtad? Var det kanske för mycket träning efter hjärtproblemen? säger han.

Träningen som blivit gjord är inte bortkastad, men det handlar om att balansera det rätt nu för att skapa de rätta förutsättningarna för att Charlotte Kalla ska finna VM-formen.

Det innebär också att ha ett öppet sinne och acceptera att det inte blir som tidigare år då Charlotte Kalla haft ett framgångsrikt upplägg inför mästerskapen.

Kan minska antalet SM-starter

Men för att lyckas i Lahtis behöver Charlotte Kalla en liten period med hårdare träning innan hon släpper upp belastningen och lockar fram formen. Den kommer sannolikt under SM-veckan i början av februari.

Det kan också bli så att skidstjärnan drar ner på antalet SM-starter till två.

– Under SM finns det möjlighet att träna. Det går att köra efter tävlingarna och mellan dem. Där kan man träna lite. Måste göra något man tror inför VM, säger Magnus Ingesson.

Tror du att det finns ett par steg till att ta inför VM, att formen kan finnas där för Charlotte?

–  Jag tror det. Sen ska hitta den också. Men hon fick en del bra kvitton under Tour de Ski. Det är inte säkert att det så långt borta.

FAKTA

Kallas Tourfacit

Sprint fri stil i Val Mustair: Ut i kvartsfinal. Men tolfte tid i prologen.

5 km klassisk stil i Val Mustair: 41.

Skiathlon 5 km klassiskt/5 km fri stil i Oberstdorf: 8.

10 k fri stil jaktstart i Oberstdorf: 18.

5 km fri stil i Toblach: 4.

10 km klassisk stil jaktstart i Val di Fiemme: 3.

Avslutande slalombacken: 11.

Kommentar: Varierade resultat. De två första loppen genomfördes på höjd och det är en faktor som sannolikt påverkade, Charlotte Kalla kan ha svårt att få ut max på höjd. Höjdpunkterna var loppet i Toblach och pallplatsen i Val di Fiemme, där hon kom tillbaka efter ett fall tidigt i loppet.

Resultaten ska läsas med vetskapen om att Charlotte Kalla drabbades av förmaksflimmer i samband med världscupsstarten i Ruka i november och har fått lägga om sin träning sedan dess.

I helgen avgörs världscupen i Toblach, men där är bara sprintåkarna. Charlotte Kalla vilar efter Tour de Ski.