Bara att lyfta på hatten för Allis makalösa siffror

SPORTBLADET

Chelsea fick inte skriva in sig i rekordböckerna.

Segersviten stannade på 13 matcher efter att Tottenham vunnit med 2–0.

Istället fick vi skriva ett nytt kapitel i en annan engelsk fotbollssaga.

Den om Dele Alli, 20.

Det mesta av förhandssnacket inför onsdagens toppmöte handlade om Chelseas rekordjakt. Antonio Contes gäng hade radat upp segrar till den grad att man nu nosade på Arsenals notering från säsongen 2001/02.

Men när Chelsea skulle tangera rekordet med sin 14:e raka vinst tog det stopp.

Ligaledaren från västra London hade fått en extra dags ledighet av Premier Leagues schemaläggare (ingen märkbar skillnad när det är en vecka mellan matcherna, men en klar fördel när man förväntas spela två matcher inom 48 timmar). Men det var ändå Spurs som såg piggast ut på White Hart Lane.

Liknande uppställning

I mötet med Chelseas 3–4–3 valde Mauricio Pochettino att ställa upp med en spegelvänd formation. 3–4–3 där wingbackarna fick göra upp på kanterna. Att kontra med trebackslinje behöver inte vara framgångsrikt. Fråga Ronald Koeman, manager i Everton, som också försökte med treback. Det slutade i fiasko.

Mauricio Pochettinos drag betydde att det centrala mittfältet blev ett slag mellan fyra rejäla pjäser.

Där vann Tottenham och Victor Wanyama på knock.

Wanyama har inte fått de största rubrikerna, men han har sannerligen gjort viktiga punktinsatser för Tottenham. Spurs har blivit tyngre, mer respektingivande, med Wanyama i laget.

Sedan finns ju fortfarande en mittfältare med andra unika kvaliteter.

Målfarlig Alli

Förra säsongen stod Dele Alli för ett sensationellt genombrott. Tio mål från mittfältet på 28 starter var imponerande siffror för en 20-årig rookie.

Spelmässigt dalade hans prestationer, men istället för att drabbas av andrasäsongssyndromet har han skjutit ny fart 2016/17. Han inledde trögt i höstas, men hans form nu är sanslös med fem mål på de tre senaste matcherna.

På onsdagskvällen blev han matchvinnare med två perfekta nickar. Vid båda tillfällena dök han upp i ytan mellan Chelseas högra mittback och wingbacken Victor Moses.

Dele Alli är 20 bast och har spelat 52 matcher i Premier League. Hans statistik: 20 mål och 10 assist.

Det är bara att lyfta på hatten för Englands mest spännande unga stjärna.

Som jämförelse kan nämnas att Paul Scholes behövde 74 matcher för att nå 20 fullträffar. David Beckham 90. Frank Lampard 140. Och Steven Gerrard 169.

Chelsea aldrig nära

När Chelsea väl hamnat i underläge fick de känna själva hur svårt det är att bryta ned ett 3–4–3-lag som i defensiven sjunker ned i en fembackslinje. De försökte genom att byta in Willian, Michy Batshuayi och Cesc Fàbregas, men de var egentligen aldrig nära.

Ikväll fick de inte möjlighet att sätta Eden Hazard eller Pedro i spel i ”mellanytorna” och även om Diego Costa försökte hota var han ofta osynkad med lagkamraterna. Dessutom agerade David Luiz, som varit grym, vilset.

Chelsea leder fortfarande ligan med fem poäng.

Men nu har de jagande lagen åtminstone tätkänning.