”Helt otroligt att man kör”

avMalin Wahlberg, Elin Öhlund Svensson

Foto: TT
Heinz Peter Platter.

ZAGREB. Det vräkte ner snö stora delar av första åket och i det andra var det fullskalig storm.

Ändå genomfördes tävlingen.

– Helt otroligt att man kör en tävling såhär, säger Sveriges alpina herrchef Heinz Peter Platter.

Bara André Myhrer av svenskarna tog sig vidare till det andra åket. Mattias Hargin fick det väldigt tufft och fick inte alls till skidåkning i de förhållandena som rådde.

Snökaos och dimma påverkade flera av åkarna som startade tidigt.

Varken Myhrer eller Hargin sa att de kunde se något efter det första åket.

Efter det andra var svenskarna förvånade över att tävlingen ens fick fortsätta.

– Vilken jävla tävling. Det är bland det sjukaste jag har tävlat i. Första åket snöstorm och ingen sikt och nu full storm. Det var speciellt, säger han.

Norske stjärnan Henrik Kristoffersen håller med om att tävlingen var i svåraste laget.

– Det var inte 100 procent fair, det var det inte. Det är lite sorgligt för hela tävlingen att förhållandena var som den var. Det är en utomhussport så vi kan inte klaga för mycket. Man kan diskutera om det borde ha körts, men jag tycker att det var okej, säger han.

”Var inte sportsligt”

Sveriges herrchef Heinz Petter Platter tycker att tävlingen borde ha ställts in.
– Helt otroligt att man kör en sådan här tävling. Det var inte lika för alla. Det var inte sportsligt. Vi har åsikter, men det är anställda på Fis som bestämmer, säger han.
Varför tror du inte att man ställer in?

– Det är mycket påtryckningar. TV, sponsorer. Men det var inte bra. En Fis-tävling hade man aldrig kört, men i världscupen gör man det.

Myhrer körde trots stormen upp sig till en 13:e plats i andra åket.

– Jag försökte ändra lite på laggen men det funkar inte riktigt. Det blir lite aggressivt och jag kommer inte riktigt ner i starka vinklar. När jag inte kommer ner blir man aldrig stark i position och då är det nästan som att benen viker sig och man får inte något drag i det, säger han.

Italienaren Manfred Mölgg vann tävlingen före Felix Neureuther och Henrik Kristoffersen. Norrmannen, som vunnit de två senaste tävlingarna var dock 72 hundradelar efter. Österrikes gigant Marcel Hirscher slutade sexa två sekunder efter.

– Det är mycket märkligt. Man ser ju på Hirscher att han sliter enormt i andra. Han hade lite problem som jag i första, det sticker iväg. I och med att underlaget ändras hela tiden blir det svårt, säger Myhrer.

ARTIKELN HANDLAR OM