Koderna bevisar misstänkt dopning

SPORTBLADET

I en exklusiv intervju med Sportbladet bedyrar Alexander Legkov sin oskuld.

– Jag är ren, jag var ren och jag vet att det här inte kommer att få några konsekvenser för mig, sa den ryske längdskidåkaren.

Nu har Expressen granskat dokument som uppges bevisa att Legkov är en av tre ryska stjärnor som i McLaren-rapporten pekas ut som misstänkta för dopning.

Foto: TT
Maksim Vylegsjanin och Alexander Legkov.

Den första McLaren-rapporten i somras slog ner som en bomb, den andra delen som kom för en dryg vecka sedan gränsade till det ogreppbara.

Enligt rapporten ska över 1000 ryska idrottare varit inblandade i ett statsstyrt ryskt dopningsprogram med sikte på OS i London och OS på hemmaplan i Sotji. Positiva prover ska ha smugglats ut eller neutraliserats med salt och snabbkaffe och konspirationen har enligt rapporten förgreningar ända upp till idrottsminister Vitalij Mutko.

En av dem som redan efter den första rapporten pekades ut var femmilsvinnaren på OS i Sotji, Alexander Legkov.

Sportbladet fick under fredagen en exklusiv intervju med den ryske åkaren – på plats i franska La Clusaz för helgens världscuptävling – där han tydligt bedyrar sin oskuld.

– Jag är ren, jag var ren och jag vet att det att det här inte kommer att få några konsekvenser för mig, sa Legkov till Sportbladet.

En av de misstänkta

Nu har Expressen kommit över hemliga sifferkoder som uppges bevisa att Alexander Legkov, samt hans landsmän Maksim Vylegsjanin (tvåa på femmilen i Sotji) och Nikita Kriukov, pekas ut i bevisningen i McLaren-rapporten.

Åkarna är inte namngivna i dokumentet som Expressen kommit över. Där framkommer dock med all önskvärd tydlighet att koden ”A0467” refererar till åkaren som vann guld på femmilen i Sotji-OS 2014, alltså Alexander Legkov.

Enligt Expressen visade ett av Legkovs dopningstest, märkt med nummer ”2890830”, spår av sju misstänkta märken på sig, samt fiberrester på insidan av röret.

”Korkade geten”

I dokumenten framgår också att Legkov ska ha testat positivt för den förbjudna substansen budesonid, som finns i flera astmamediciner, men att det testet rapporterades in som negativt.

I en mejlväxling som Expressen kommit över framgår att den ryske antidopningschefen Grigorij Rodtjenkov fick vetskap om att det rörde sig om Alexander Legkov, och att han då blev rejält upprörd.

”De räddade den korkade geten Legkov”, ska Rodtjenkov ha skrivit i ett mejl till kollegor.

ARTIKELN HANDLAR OM