Mejla

Patrik Brenning

Han fick all min oro att skölja bort

Brenning: Har gåshud och är skakig

TOKYO. Går det att genomföra ett OS utan publik?

Syns det, känns det, betyder det något?

Ja, här sitter i alla fall jag skakig och med gåshud efter en tunisisk simmedalj.

Jag gissar att ni sov (det hade jag också gjort) när herrarnas 400 meter fritt avgjordes. Men ni skulle sett Ahmed Hafnaoui.

Eller, låt mig korrigera det. Ni skulle sett hans tränare!

När resultaten från finalen dök upp på skärmen var det som om en vilde tog över tränarens kropp. Han studsade till vänster, hans studsade till höger och när han väl fick stopp på de muskler och leder han inte längre kontrollerade så vrålade han bara rakt ut.

Hafnaoui själv såg mest chockad ut. Tro det, också.

Nära att missa finalen

18-åringen var siste man till final. Hade han varit 14 hundradelar långsammare i semin hade han inte ens fått chansen att simma om medaljerna.

Men från bana åtta slog han till med en en av OS-historiens största skrällar och tystade klackarna med aktiva från stornationerna Australien och USA på läktaren.

Det var istället hans egen personliga lilla enmansklack från Tunisien som fick allt syre i hallen.

När vi åkte till OS undrade jag själv hur det skulle kännas, och framförallt OM det skulle kännas, med ett olympiskt spel utan publik. Jag var faktiskt orolig. Nu sitter jag här med gåshud och ser hur en chockad 18-åringen försöker hitta rätt väg bort från bassängen efter sitt livs lopp.

Alla oro är bortsköljd.

Hafnaoui personbästa var 3:44.49 innan finalen. Nu lyder det 3:43.36. Hans segermarginal blev två hundradelar större än marginalen han hade när han tog sig till finalen.

Var åtta på ungdoms-OS

För tre år sedan slutade han åtta på ungdoms-OS och innan söndagens OS-final hade han ingen Wikipedia-sida. Tio minuter efter fanns det plötsligt en som bara förkunnade en sak: Att 18-åringen nu är olympisk mästare.

Sensationsloppet gav också det välkomna beskedet att OS känns även utan publik. Det räcker med en lycklig ledargalning på läktaren och en överlycklig 18-åring i vattnet.

På prispallen täckte masken halva hans ansikte, men ögonen sade allt.

Innan Ahmed Hafnaouis osannolika praktskräll fick vi också ytterligare ett välkommet formbesked från Sarah Sjöström. Efter lördagens osannolika insats i försöken blev semifinalen på 100 meter fjäril mest en transportsträcka.

Men också ett nytt understrykande att det svenska folket gör bäst i att ladda kaffebryggarna inför finalen klockan 03:30 natten mot tisdag.

För visst doftar det medalj om Sjöström. Eller som hon själv konstaterade inför finalen: ”Vad som helst kan hända”.

Det vet Ahmed Hafnaoui också nu.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.