Renaud Lavillenie i tårar – stöttades av Duplantis

Fransmannen landade illa på uppvärmningen inför OS-finalen

TOKYO/STOCKHOLM. Renaud Lavillenie landade illa på uppvärmningen i stavhoppsfinalen.

Efter det första hoppet kom tårarna – innan han stöttades av vännen Armand Duplantis.

– Det sista hoppet förstörde allt, säger en besviken fransman.

Fransmannen Renaud Lavillenie, en av Armand Duplantis största utmanare till guldet, missade ett hopp på inhoppningen och landade med fötterna först på marken.

Lavillenie blev liggande ett bra tag innan han försiktigt gick bort från mattan. Därefter stod 34-åringen, som vann OS-guld i London 2012 och tog silver i Rio 2016, över 5,55 innan han trotsade smärtan i foten (han kom till OS med en skadad fot) och tog sig över 5,70.

Men smärtfritt var det inte och efter sitt första hopp syntes Lavillenie gråta när han talade med sin coach.

Därefter tog fransmannen på sig ett gigantiskt skydd kring foten i väntan på att fortsätta hoppa, där han även satt ner och samtalade med sin gode vän och det största guldhoppet Armand Duplantis.

Blev åtta

Lavillenie stod därefter över 5,80 för att hoppa på 5,87 – där han rev i första försöket. Haltandes tog han sig sedan bort från mattan.

Fransmannen sparades sedan nästa hopp till 5,92, där han rev i första. I andra – och sista försöket då han sparade ett hopp – tog han sig inte heller över, utan fick se sig utslagen och nöja sig med en åttonde plats i finalen.

Efter finalen sammanfattar en besviken Lavillenie sin insats:

– Det kändes jättebra på uppvärmningen och var glad över att jag höjde mig från kvaltävlingen. Det sista hoppet förstörde allt och dödade min fot helt. Jag visste inte ens om det gick att springa eller hoppa alls, men är glad över att jag gjorde vad jag kunde.

Samtidigt passar han på att hylla Armand Duplantis, som haft just Lavillenie som sin idol.

– Vi förväntade oss alla stora saker från honom, han gjorde en jättetävling och ett väldigt bra försök på världsrekordet. Vi är alla glada för hans skull, säger fransmannen och avslutar:

– Vår vänskap är mer än sporten. Jag ville verkligen att vi skulle stå på podiet tillsammans.

Renaud Lavillenie
Renaud Lavillenie

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.