Handboll

”Väldigt coolt att vi båda är nära”

Handbollsparet kan debutera i vinterns mästerskap

Av: 

Johan Flinck

Foto: BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Kantspelare.

Udda väg till världens bästa ligor.

I fajt om att få debutera i mästerskap i vinter.

Och äkta par.

– Det är väldigt coolt att vi båda är nära, säger handbollslandslagets Hampus Wanne om sin och flickvännen Daniela Gustins succé.

På torsdagen spelar herrlandslaget i handboll den första av två landskamper mot Island på den nordatlantiska ön.

Det är höstens enda landskamper innan förbundskapten Kristján Andrésson i december presenterar truppen till EM i januari.

Truppen väntas bli i stort sett densamma som i VM senast. Men ett par platser är öppna, som den bakom Jerry Tollbring på vänsterkanten sedan Jonas Källman definitivt tackat för sig i landslaget.

Spelar nonstop i topplaget

I ”vinnarhålet”, om Andrésson väljer att ta ut två vänstersexor, just nu ser Hampus Wanne ut att vara.

23-åringen har bara spelat två vänskapslandskamper tidigare – dubbellandskampen mot Tyskland i mars.

Men så är det först i höst som han fått fullt förtroende i tyska Flensburg efter att under flera säsonger varit ”tvåa” bakom danske legendaren Anders Eggert. Den här säsongen spelar han nonstop i ett av världens bästa lag.

– Jag tror att mina EM-chanser är stora då jag får spela så mycket just i Flensburg, säger han till Sportbladet.

Tror du de här landskamperna blir viktiga för dina chanser eller är det vad du presterar i klubblaget till vardags som är viktigast?

– De spelar en jätteroll; att komma in i laget och visa att man kan spela landslagets spel.

”Svart på vitt”

Annars såg en plats i EM ganska avlägsen ut för Wanne för bara drygt ett år sedan. Då hade Tollbring och Fredrik Petersen just spelat OS. Petersen tackade visserligen därefter för sig i Blågult men Källman meddelade att hamn satsade på landslaget igen.

När veteranen ändå tackade nej till VM i januari var det hans arvtagare Emil Frend Öfors som fick chansen med Tollbring.

I somras skrällvärvades Frend Öfors plötsligt till Kiel, samtidigt som Tollbring gick till mästarna Rhein-Neckar Löwen.

– Det har varit en rolig utmaning att vi tre som framför allt konkurrerar om platserna spelar i de tre stora tyska lagen. Då får man det liksom svart på vitt vem av som är bäst för tillfället. Det har varit en morot att hela tiden prestera.

”Daniela störst chans”

Wanne är sedan fem år tillsammans med Daniela Gustin, som är i nästan exakt samma position i damlandslaget, där hon fajtas om en plats på högerkanten i VM-truppen i december. Det skulle bli hennes debutmästerskap också.

– Vi är i lite samma position. Ingen av oss är säkra men båda kan komma med. Det är väldigt coolt att vi båda är nära, säger Hampus.

Båda har tagit en lite udda väg till världens bästa ligor (Gustin spelar i Randers i den danska liga). De flesta svenska spelare brukar gå via en större svensk klubb (till exempel Kristianstad, Ystad, Sävehof eller Alingsås på herrsidan respektive Sävehof, Lugi eller Skuru på damsidan).

Men Wanne värvades direkt från Önnered i allsvenskan till Flensburg. Gustin hade bara spelat i lilla Kärra i botten av elitserien när hon följde med pojkvännen till Tyskland och Nord Harrislee innan hon via Füchse Berlin hamnade i Randers.

Vem av er har störst chans att komma med i vinterns mästerskap?

– Jag får säga Daniela. Hon är snäppet vassare än jag. Men jag hoppas att vi båda kommer med, ler Wanne.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

Hampus Wanne

Herrlandslaget i handboll

Daniela Gustin