Anna Holmlund har flugits hem

1 av 3 | Foto: TT
Holmlund vann den totala världscupen förra säsongen.
SPORTBLADET

Efter åtta dagars intensivvård i Italien har Anna Holmlund flugits hem.

”Vi är så mycket vi kan hos Anna på sjukhuset. Jag berättar vid varje tillfälle om alla som sänder hälsningar”, skriver hennes pappa, Lars, på Facebook.

Skicross-stjärnan kommer nu att vårdas på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Det var för åtta dagar sedan som skicross-stjärnan Anna Holmlund kraschade olyckligt på en träning i italienska Innichen. Sedan dess har hon varit försatt i konstgjord koma och behandlats för svåra huvudskador på ett sjukhus i Bolzano.

Men i dag togs beslutet att transportera hem Holmlund till Sverige.

– Anna har i dag flugits med ambulansflyg till Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. De första rapporterna efter ankomsten tyder på att hon klarat transporten bra. Skadeläget är dock oförändrat allvarligt, Anna är fortfarande nedsövd och behöver fortsatt intensivvård, säger Jakob Swanberg, skicrosslandslagets läkare, i ett pressmeddelande.

”Finns alltid en risk”

För Sportbladet förklarar sportchef Joar Båtelson om bakgrunden till flyttbeslutet:

– Dels är det viktigt för familj och anhöriga att ha en närhet till Anna. Sen tas beslutet i samråd med sjukhuspersonal och läkare nere i Bolzano, tillsammans med folk hemma i Sverige. Man gjorde den samlade bedömningen att läget var tillräckligt stabilt för att kunna flyga hem henne.

Fanns det några risker?

– Det finns säkert alltid risker med att flytta folk som är under vård på det sättet men efter noggrann planering och flera tester kom man fram till att det gick att genomföra.

Något nytt om hur länge hon ska vara nedsövd?

– Nej, men nu är det läkarna i Sverige som kommer att göra de bedömningarna framöver. Vi får avvakta och se, säger Båtelson.

”Välkommen hem”

På Facebook uttalar sig nu Anna Holmlunds pappa, Lars.

”Välkommen hem till Sverige. Det var duktiga läkare som hjälpte dig i planet. Överlämnande på Karolinska gick också bra. Flygning tog ca 3 tim”, skriver han.

På en lyckoönskande läsarkommentar svarar pappan:

”Vi är så mycket vi kan hos Anna på sjukhuset. Hon ligger i koma men jag berättar vid varje tillfälle om alla som sänder hälsningar”.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skicross