Mirakelfilm förde ihop laget - gav ny träning

SPORTBLADET

TURIN

Miracle on ice ledde till miraklet i Turin.

Damkronorna har haft filmen om USA OS-bragd 1980 som inspirationsvideo under det senaste året.

I går kopierade de bragden.

- Vi har nog sett filmen tre-fyra gånger och bland annat hämtat en del träningsmoment från filmen, säger Maria Rooth, straffhjälte.

Foto: "Miracle on ice" kallas USA:s skräll mot Sovjetunionen i OS 1980. En film har också gjorts om den.

Damkronorna har gjort en unik satsning mot OS i Turin. Bara det senaste året har laget haft 120 dagar tillsammans som svetsat samman tjejerna och byggt ett lag av individer.

Lägg därtill mental rådgivning och lite osvensk uppladdning.

En annan viktig ingrediens i det svenska segerreceptet är "Miracle on ice", filmen som beskriver USA:s uppladdning och genomförande av OS 1980 i Lake Placid.

Sovjet var på 70- och 80-talet en maskin som alltid vann. Speciellt i OS då övriga lag inte kunde ställa upp med sina bästa spelare eftersom de var upptagna med NHL.

Men USA ville annorlunda.

Levde tillsammans

Och ett år inför mästerskapet satte den legendariske tränaren Herb Brooks ihop ett ungt lag bestående av collegespelare som hade rätt attityd. Det behövde inte vara de bästa spelarna - bara inställning, attityd och vilja fanns där.

I 52 veckor levde spelarna tillsammans med ett mål: OS-guld.

Med sträng träning, god ledarkunskap och stor disciplin lyckades Herb Brooks riktigt bra.

Och ni minns säkert hur det gick.

USA slog Sovjet och vann OS-guld. Tidernas hockeyskräll var ett faktum.

Damkronorna såg Miracle on ice för 1,5 år sedan. De fastnade för filmen och har sedan dess använt sig av den som inspirations- och motivationsvideo.

Nya träningsmetoder

- Filmen är riktigt bra och den fungerar i damhockeyn eftersom det är likadant för oss som det var för USA 1980. Vi är kanske sämre än USA och Kanada, men med rätt inställning kan man slå talang. Precis det som USA gjorde 1980, säger Maria Rooth.

Damkronorna har även anammat träningsmetoderna från filmen.

- Ja, det stämmer. Efter en match körde vi skridskoträning. Start och stopp, från förlängd mållinje till i turordning, blålinjen, mittlinjen och bortre förlängda mållinjen. Hård skridskokondition har varit en huvudingrediens i vår träning, säger tränare Peter Elander.

Följer ett motto

All träning har gjort Damkronorna mycket starka, enligt Elander det starkaste laget i världen.

- Vi har levt efter mottot "Leg feeds the wolf", benen föder vargen. Det var Herb Brooks som myntade det mottot också. Kan du åka mycket skridskor så överlever du. Det var så vi slog USA, säger Peter Elander.

Miracle On ice slutade i OS-guld.

Nu har Damkronorna vunnit OS-silver - minst.

Och på måndag väntar Kanada i OS-finalen.

- Vi kan bara vinna OS-guld. Kanada kan bara förlora OS-guld, säger Peter Elander.

Tomas Ros