Schweiz hemliga plan

SPORTBLADET

Så ska OS största skräll gå till semifinal

TURIN. Tight schweizisk defensiv mot Tre Kronor.

Svenska spionen Tommy Boustedt varnar för en mur av motståndare i eftermiddag.

– Schweiz forecheckar knappt utan de kommer stå i mittzonen och vänta på Tre Kronor. Ett sådant lag är alltid svårt att möta, säger Boustedt.

Schweiz är den stora överraskningen hittills.

Laget kom tvåa i en grupp med bland andra Kanada, Finland och Tjeckien. Mycket starkt gjort.

Och Schweiz har lyckats genom ett starkt lagarbete där försvar är i fokus. I går såg den svenska spionen Tommy Boustedt Italien–Schweiz.

Givetvis var det Schweiz som lockades intresse. Matchen i går var kanske inte den bästa sett ur Boustedts synpunkt. Schweiz spelade bara 50-60 procent av vad de kan. Men han har sett Schweiz samtliga OS-matcher och han kan laget riktigt bra.

Anfaller sällan

– Schweiz spelar som Vitryssland, men är bättre hockeyskolade. Schweiz anfaller sällan. De spelar ett tight styrspel, backar hem med fem man och vill ta pucken från motståndaren vid egen blålinje, säger Tommy Boustedt om Schweiz.

Nyckeln till om Tre Kronor ska lyckas mot Schweiz ligger i powerplay.

– Kanada hade 16 powerplay-lägen mot Schweiz. Kanada lyckades inte nyttja ett av dem. Vi måste ta tillvara på de chanser vi får, speciellt i powerplay. Sedan måste vi nyttja när Schweiz tappar puck i anfallszon och då ställa om snabbt. Lyckas vi inte ta till vara på de chanser vi får kan vi förlora mot Schweiz, säger Boustedt.

Måste ha samlat lag

Tre Kronor kommer även att försöka att slå ned eller dumpa ned pucken i anfallszon och på så sätt komma in i Schweiz försvarszon.

Men då varnar Boustedt för att vi isolerar våra anfallare.

– Vi måste ha ett samlat lag och inte tappa folk i anfallszon. Schweiz är bra på att utnyttja när motståndarna går bort sig och när det blir luckor i anfallszon, säger Boustedt.

Tomas Ros