Golf

Bara skitsnack

SPORTBLADET

Sportbladets Thomas Tynander: Hon är så stor att Bush skickar telegram

DENVER

Beiga tjejer i piké lockar inte 100 000 åskådare till en golftävling.

Men det gör en världsetta som utmanar historieböckerna - och knyter nävarna när hon lyckas.

Skitsnacket om att Annika Sörenstam saknar utstrålning är sällsynt illa tajmat.

Omslagstjej på Golf World.

Omslagstjej på Golf World.

En handfull amerikanska krönikörer sitter intill mig i mediacentret i Cherry Hills, Colorado, och skriver till sina läsare att Annika Sörenstam saknar karisma, sexuell utstrålning och något de kallar "wow-faktor".

Man häpnar. Jag är beredd att gå bort och och slå krönikörerna i huvudet med en hoprullad version av förra veckans Golf World, världens mest ansedda veckotidning om golf. Annika är på omslaget. Hon ler förväntansfullt och blicken är genomträngande och "full i fan".

Att Sörenstam är omslagsflicka är ingen tillfällighet. Hon säljer lösnummer.

"Annika, gift dig med mig!"

För det är ju skitsnack att Annika saknar utstrålning och därför är en sämre världsetta än exempelvis Tiger Woods, som ju många jämför med. Jag har promenerat många mil på gräs intill Annika Sörenstam, på fairways i många länder. När jag gick med hennes senast, vid nattens andra runda av US Open, följdes hon på varje hål av närmare 20 000 åskådare. Det var samma känsla som de tillfällen jag följt Tiger Woods på fairways i US Open.

Arrangörerna räknar med 100 000 sålda biljetter den här veckan.

- Annika, gift dig med mig! skrek en kille när vi var ute i går.

400 journalister finns på plats i Denver, de stora tv-kanalerna sänder direkt. Presskonferenserna är lika avslappnade och underhållande som de med Tiger Woods.

Alla här talar om Annika.

En sådan golfvardag upplever ingen annan spelare på damtouren, övriga spelare skulle älska att få den uppmärksamhet som världsettan skaffat sig.

Annika, för hon kallas inte längre Sorenstam, har dragit in mer sponsorpengar än någon annan golftjej i historien. Men att jämföra det med Tiger Woods intäkter är ju löjligt, för hur vi än vrider och vänder på det är herrgolfen större - på alla nivåer. Det betyder ju inte att Annika Sörenstam gör ett dåligt jobb som världsetta. Under hennes tid som allra bäst på rankningen har både publiktryck och tv-tittande ökar dramatiskt, enligt ledningen för den amerikanska damtouren.

Damgolfens Gretzky

- Annika är damgolfens Gretzky, sa Ron Sirak när vi hälsade på varandra i måndags.

Sirak är tveklöst den mest ansedda av alla golfkrönikörer och arbetar för just Golf World. Han följer hellre Annika än Tiger, säger han.

Jag minns en tid när Annika Sörenstam inte ville vara upphöjd världsetta och omslagsflicka.

Vi träffades för en lunch i Los Angeles i april 2001 och Annika var nära tårarna. Hon hade precis deltagit i en spelarkonferens där hon öppet fått svidande kritik för att vara just färglös.

- Vad ska jag göra, undrade hon. Alla vill att jag ska vara som Tiger och showa och vara så utåtriktad. Men jag kan ju inte spela teater! Jag är ju inte sån, jag är inte som dom amerikanska tjejerna...

Inte så illa med uppmärksamhet

Två år senare hade blyga Annika tagit tjuren vid hornen och accepterat sin roll och satt sedan, inför utmaningen mot herrarna i Colonial, i alla möjliga tv-soffor.

Det var Jay Leno, 60 minutes, you name it. Och hon upptäckte att det inte var så illa.

Världen accepterade Annika som hon var och helgen vid Colonial blev en bekräftelse på det. President George W Bush blev så förtjust i henne att han skickade telegram.

I dag har Annika Sörenstam format sin roll som världsetta att passa just henne, hon kan vara sig själv och ändå göra öl-reklam och lansera damgolf i golftidningar.

Det är därför hon är sig själv och ler lurigt på omslaget av Golf World.

Det är därför krönikörernas skitsnack om brist på karisma är så sällsynt illa tajmat.

De har nämligen fel.

Thomas Tynander

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Golf

ÄMNEN I ARTIKELN

Golf