Sportbladet

Ett par resultat gör ingen gala

SPORTBLADET

Friidrott

en är het och tar större plats i programtablåerna än någonsin. SVT har startat sitt magasinsprogram på måndagar och TV4 och Eurosport sänder från fler galor än någonsin denna VM-sommar.

Det är ju trevligt. Jag har alltid haft en klockarkärlek till friidrotten eftersom den är så exakt, så mätbar. Här finns inga dåliga domare eller oturliga stolpträffar. Till syvende og sidst är det idrottsmannen mot kronometern, måttbandet eller ribban.

Och det ger i sig upphov till en paradox. Man måste nämligen vara näst intill friidrottsnörd för att kunna uppskatta en mindre tävling med sämre resultat. Jag menar om man sett Asafa Powell rusa 100 meter på 9,77, så är Olle Snabbs 11,12 på DM relativt ointressant även om det kanske är en bra prestation utifrån just hans förutsättningar.

Lite så gick mina tankegångar under TV4-sändningen från GP-tävlingen i Sollentuna i går. Visst, höjd-Kajsas två meter är ett världsresultat och visst, det var kul att se stav-Kirstens oerhörda glädje, men som helhet höll inte startfälten för att hålla mig intresserad under en timme på bästa sändningstid.

Den som föredrog att se inslagen från GP-tävlingen i de ordinarie sportsändningarna missade ingenting. Jag lovar.

Sedan har det liksom ingen betydelse att kommentator-Johan, expert-Julin och intervju-Ekwall presterar som vore det Golden League.

I kväll möts Brasilien och Argentina i finalen av Confederations Cup, för-VM. I SVT 24 kunde de två fotbollsstormakterna avnjutas i semifinalen i U20-VM som just nu spelas i Holland.

Påpassligt kan man ju tycka, men jag anser det mer som ett utslag av brist på linje hos SVT i sin fotbollsbevakning.

SVT har de stora mästerskapen, men famlar dessemellan efter att hitta sin nisch i fotbollsvärlden. Ingen av de stora ligorna syns i SVT, ingen av de stora cuperna.

Mitt råd: sluta hatta utan gräv i plånboken och köp rättigheterna till något som har ett brett allmänt intresse.

Direktsänd allsvensk fotboll i SVT skulle till exempel säkert generera höga tittarsiffror.

Bäst

Sämst

Björn Byström

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet