Bra såpa blev halvkass gala

SPORTBLADET

Redan när Tomas Ledin försökte få någon att bry sig om hans VM-låt och eftertexterna blinkade förbi på rutan kom den – saknaden.

Matchen är det fräschaste Fyran tagit fram på år och dag. Dokusåpan om ett gäng artister som utmanade det mytomspunna VM-laget från fotbolls-VM 1994 blev en jackpott.

Bra profiler, duktiga fotbollsspelare och en Magnus Hedman som var som gjord för att vara tränare/programledare för gänget.

Fram till för tre dagar sedan var det faktiskt bättre som idrottssåpa än störtsköna FCZ. Samma värme och inlevelse som hos nördarna, men mer ”riktigt” idrott för oss fotbollsnördar.

Med det varade, som sagt, inte hela vägen. Studioprogrammen dödade upplägget. Två kvällar i rad i en flashig studio med två hurtbullar, Ola Wenström och Jessica Almenäs som omväxlande käckt slängde käft med spelarna, omväxlande allvarligt stirrade in i kameran och samlade in pengar till SOS Barnbyar.

Inget ont om insamlingen. Att hjälpa föräldralösa barn i tredje världen är ett behjärtansvärt mål, men det blev varken hackat eller malet. Det som började med en bra dokusåpa blev en halvkass insamlingsgala.

Även finalen, direktsändningen från Stadion i går blev både upp och ned, men mest upp. Fotbollsdelen var både spännande och överraskande välspelad. Men framträdanden (Carola verkade mer övertänd än Per Ledin) och de allvarliga samla pengar-minerna gjorde mig lite förvirrad.

Ändå hoppas jag att Fyran försöker hålla samman laget och bygga ut formatet till en ”riktig” dokusåpa till hösten – så bra var det.

En välkommen nyhet levererades direkt från Stadion: träningarna från landslagslägret i Tyskland kommer att sändas direkt i Fyran, fram till VM-starten. Äntligen börjar svensk sport-tv att närma sig den engelska på allvar. Nu väntar vi bara på att få se presskonferenserna live också – precis som Svennis pressträffar sänds i bland annat Sky.

Jonas Bladh