Firade 30 med 2.20

SPORTBLADET

Vädergudarna struntade i Holms önskelista

Foto: Peter Kjellerås
Blöt födelsedag Stefan Holm hade ingen tur med vädret när han firade 30-årsdagen med höjdhoppstävling hemmai Kil.

Vädergudarna hade inte lyssnat på Stefan Holms födelsedagsönskning om vackert väder.

När 30-åringen firade sin födelsedag med hopptävling hemma i Kil bjöds det bara 12 grader och regntunga moln.

Stefan vann dock tävlingen – men fick nöja sig med att ta 2.20 i årsdebuten.

– Jag hade ett par hyggliga hopp på 2.24, men det är i alla fall skönt att ha klarat av utomhuspremiären, säger Holm till aftonbladet.se.

Fyra hoppare, inklusive de italienska tvillingarna Nicola och Giulio Ciotta, hade hörsammat Holms inbjudan till tävlingen i Kil som startade klockan 13.03, precis på minuten 30 år efter Holms födelse.

Varken Linus Törnblad eller Staffan Strand fanns på plats i Kil.

– Linus har problem med ett knä och tvingades tacka nej. Staffan tyckte det var lite tidigt att börja tävla redan nu, säger Stefan.

Holm hade – föga överraskande – hoppats på 2.30 i sin 30-årstävling. Men han visste att det var lite av ett lotteri att bjuda in till tävling i Sverige i slutet av maj. Nu var inte vädret riktigt på Holms sida. Det hade regnat under förmiddagen, men det höll i alla fall upp under själva tävlingen.

– Värst var det med blåsten. Vinden gjorde det svårt. Jag hade förstås gärna hoppat lite högre och bjudit på bättre show, men huvudsaken var att få göra en tävling, säger Stefan.

Och det slutade trots allt med seger i utomhuspremiären. Giulio Ciotta hoppade även han 2.20, men hade fler rivningar.

– Det var väl ingen som vågade hoppa högre än mig i dag, säger Stefan och skrattar.

Hur känns din egen form?

– Fysiskt är jag i jäkligt bra form, men hopptekniskt är jag inte på topp än. Men jag ska tävla en hel del den närmaste tiden, säger Holm.

Redan på söndag tävlar den svenske världshopparen i holländska Hengelo och på tisdag är det nytt möte med bröderna Ciotta denna gång i Turin.

Blir det ett ordentligt firande nu?

– Nej, jag ska äta en bit mat med killarna som var här och tävlade nu. Nästa helg ska jag fira lite mer tillsammans med släkt och några vänner, berättar Stefan Holm.

Patrick Kipler

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott