Adjö, Ferrari – nu slåss fyra nya stall om segrarna i Formel 1

Publicerad:
Uppdaterad:

Renault: Vi har ingen jämbördig motståndare

Under fem år har Ferrari och Michael Schumacher vunnit allt. I år har de inte en chans.

Istället är det Renault som tagit över.

– Ärligt talat finns det ingen jämbördig motståndare till oss, säger stallchef Flavio Briatore.

Giancarlo Fisichella vann säsongspremiären i Australien, då var Fernando Alonso trea. I går var det spanjoren som var snabbast från start till mål och Renault har nu tagit hem segern i båda de inledande loppen.

– Vi kör i en annan liga än de andra, säger stallchef Flavio Briatore till F1-total.

Ingen motståndare

– I Australien var Red Bull Racing vår svåraste konkurrent och nu var det Toyota. Nu måste våra konkurrenter tänka till, för just nu finns det ingen ärlig motståndare till oss.

Ferrari som dominerade i fjol, precis så som de dominerat sedan år 2000, är inte ens i närheten av den form de visat upp tidigare. Inför årets säsong gjordes flera omfattande regeländringar och det italienska mästarstallet är det enda som ställer upp med en ombyggd modell av fjolårets bil och de har ingen chans. Michael Schumachers misslyckande i Australien följdes upp med en sjundeplats i Malaysia, han var närmare 80 sekunder – nästan ett helt varv efter Fernando Alonso. Rubens Barrichello kom inte ens i mål eftersom däcken var för slitna.

Ferrari är nu så pressade att Michael Schumacher reser direkt till Italien för att testa den nya bilen och chanserna är stora att den finns på startlinjen i Bahrain om två veckor, vilket är flera veckor tidigare än planerat.

Testdagar

– Det finns inga ursäkter för vår insats, säger Ferraris stallchef Jean Todt.

– Vi har redan bokat tre testdagar i Mugello för att utveckla F2005 och Bridgestones däck. Därefter bestämmer vi hur bilens framtida program ska se ut.

Lika oroade som Ferrari är över säsongsinledningen, lika nöjda är deras motståndare. Toyota tog genom Jarni Trulli i går sin första pallplacering, Red Bull har tagit flera poäng på de två inledande loppen än vad föregångaren Jaguar gjorde på hela förra året och Renault har inlett med två segrar.

1) Renault 26 poäng. Frankrike

2) Toyota 12 poäng. Japan.

3) Red Bull 11 poäng. GBR

4) BMW-Williams, 10 poäng. GBR

Anna Carlsson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN