Sverige borta från handbolls-VM

SPORTBLADET

Fiasko i Island – och nu är också OS i fara

Sverige missar handbolls-VM i Tyskland nästa år. Det krävdes seger borta mot Island med fem mål för att säkra avancemang. Det blev ”bara” 26-25 och det mesta talar nu för att Sverige även missar OS i Peking 2008.

Besvikelsen var stor efter matchen och flera spelare från det gamla gardet kan nu ha gjort sitt i landslaget.

Sverige reste till Reykjavik med kniven på strupen. Efter den överraskande förlusten i första VM-kvalmatchen i Globen (28–32) krävdes en bragdmatch inför en fullsatt hemmapublik på Islands nationaldag. Sverige var tvunget att sätta press på islänningarna direkt från start. Ett tight försvarsspel och säkert skytte gav också en välförtjänt ledning i halvtid (12–10). Hoppet levde i allra högsta grad och när Ljubomir Vranjes vräkte in 17–12 en bit in i den andra halvleken var Sverige i VM. Men inte i mer än ett par minuter.

– Det kändes både innan och under matchen att vi skulle fixa det. Vi fick den ledningen vi behövde och fick chans att spela i fem mot tre. Tyvärr bränner vi lite för mycket, säger den svenske lagkaptenen Stefan Lövgren till TT efter matchen.

Ett litet hopp

Island kröp allt närmare i takt med att Sverige gjorde för många tekniska misstag. Med fem minuter kvar och ställningen 23–23 tändes ett litet hopp när Island fick två spelare utvisade. Men den svenske högersexan Fredrik Lindahl brände två klara lägen och hoppet släcktes lika fort som det tändes.

– Jag vill inte hänga ut någon spelare, alla har gjort sitt absolut bästa. Trots att vi vinner är det de sista sju minuterna hemma i Globen som sätter oss i det här läget, säger den svenska förbundskaptenen Ingemar Linnell.

Sverige missade även EM i Schweiz tidigare i år och en svensk handbollsepok är nu över. Efter framgångarna på 90-talet har svensk handboll haft en betydligt mörkare period där framgångarna uteblivit – och nu talar det mesta för att Sverige även missar OS i Peking 2008.

– Det är lite uppgivet naturligtvis och besvikelsen är enormt stor, säger Stefan Lövgren.

VM i Tyskland i februari var tänkt att bli det perfekta avslutet för flera av de äldre spelarna från tyska Bundesliga. Nu kan flera av dem ha gjort sitt i landslaget redan ett år tidigare.

– Jag har inte funderat i de banorna om vi inte skulle greja det här. Vi har varit fokuserade på att klara det och nu har alla en sommar att analysera, fundera och tänka efter vad som gick fel personligt och lagmässigt. Vi får komma tillbaka och ta ett beslut senare, säger Lövgren.

Andreas Lagnelius/TT

Andreas Lagnelius/TT