”Att spelarna är som våra döttrar är inget vi bara säger”

Foto: Stefan Holm.
Anders Hulth och Tomas Bergquist.

avStaffan Dickson

SPORTBLADET

Eldsjälarna bakom det lilla bordtennislaget i Värmland öppnar upp sina egna hem för spelarna, skjutsar i hundratals mil och tar inte ut en krona i ersättning.

Storfors BTK drivs som en ungdomsförening – men är Sveriges främsta elitlag.

– Det här med att spelarna är som våra döttrar är inget vi bara säger. Det är så, och jag tror att de känner sig väldigt väl omhändertagna när de kommer till Storfors, säger Tomas Bergquist.

När döttrarna Josefin och Anna slutade spela 2013 ställdes Tomas Bergquist, 63, och Anders Hulth, 57, inför ett val: Skulle de lägga ner Storfors BTK och få väldigt mycket mer tid över till sina arbeten och sina familjer, eller skulle de fortsätta att ägna all sin lediga tid åt en bordtennisklubb som inte gav dem några inkomster?

Det var så klart inte ett särskilt svårt val – de fortsatte.

I våras var de framme vid sin tredje SM-final på lika många år. I den tredje och avgörande matchen mot Eslöv vann Storfors med 5–3.

– Detta är helt fantastiskt. Vi har laddat i Storfors i tio dagar och alla har bott hemma hos Anders Hulth. Vi är som en stor familj och jag är jättelycklig, sa den egyptiska matchvinnaren Dina Meshref.

”Ingen som ångrar sig”

I Anders och hustrun Gun-Britts röda hus på Kyrkogatan finns det plats för gott om spelare.

– Här sover de före och efter matcherna, här samlas vi och pratar och äter. Vi kallar dem för bonusdöttrar. När de är här är det alltid upptaget på toaletten, varmvattnet tar slut när man ska duscha som nummer fem och man får plocka bort efter dem från bordet. Ja, en gröttallrik som ställs dit 08.00 kan stå kvar 14.00. Det är som när barnen bodde hemma och det är väldigt, väldigt roligt, berättade Anders när Sportbladet besökte Storfors i våras.

1 av 4

Spelarna i Storfors representerar även klubbar utomlands – och det är Tomas Bergquists uppgift att köra de cirka 55 milen fram och tillbaka till Arlanda när de ska hämtas och lämnas.

– På en säsong blir det väl 20–25 resor fram och tillbaka. I slutspelet var det rätt tungt eftersom det inte funkade att vi kunde ha alla här samtidigt, så på 10–12 dagar körde jag 480 mil. Det var mycket åkande, men det får man ta. Det är ju kul också.

Och att det är kul är faktiskt den enda anledningen till att Tomas Bergquist och Anders Hulth väljer att lägga all sin fritid på laget.

– Vi gör det här helt och hållet för att vi tycker att det är roligt. Det är samma för spelarna. Har de varit här en gång är det ingen som ångrar sig. De tycker att det är kanon hur vid driver det här, med den stämningen och stilen som vi kör. Det här med att spelarna är som våra döttrar är inget vi bara säger. Det är så, och jag tror att de känner sig väldigt väl omhändertagna när de kommer till Storfors, fortsätter Tomas Bergquist.

”Då blir vi jättefarliga”

Parallellt med att de driver Storfors BTK jobbar både Anders och Tomas: Anders inom socialpsykiatrin och Tomas med att digitalisera kommunens bildarkiv. Tomas har tidigare även arbetat som skogsarbetare i 40 år.

– Det här är ju ideellt hela köret. När vi är på jobbet sköter sig spelarna själva tills vi kommer hem. De lagar mat och går ner och tränar och det ena och det andra, säger Tomas.

I höst kommer han att gå i pension, berättar han. Men bordtennisen har han inga planer på att sluta med.

Då antar jag att ni blir ni ännu farligare nästa säsong?

– Ja, visst blir vi det. Då blir vi jättefarliga, säger Tomas och skrattar.

Svenska Hjältars jury: Därför behöver världen fler hjältar 01:42

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM