”Är särskilt illa för barnen som tittar”

Handbollsprofilen kritisk mot EM-sändningarna – MTG hoppas på förändringar

Handbollsspelande män som framställs som de elitidrottare de är men med kvinnliga cheerleaders som enbart får agera prydnadssaker i pauserna.

Handbollsprofilen Linnéa Claeson är starkt kritisk mot MTG:s sändningar från handbolls-EM och nu har det sändande bolaget också sagt ifrån.

– Det är särskilt illa för barnen som tittar, säger Claeson i SVT.

Sverige är i semifinal i handbolls-EM i Kroatien och en av alla svenskar som följt herrlandslagets framfart i turneringen är handbollsprofilen Linnéa Claeson. 25-åringen, till vardags proffs i danska Ringköbing, har samtidigt reagerat på bilderna under tv-sändningarna.

”Får vara med som prydnadssaker”

Som pausunderhållning har arrangören i Kroatien engagerat ett antal cheerleaders. Idrottare vars uppvisningar återgivits i tv i slowmotion-upptagningar med fokus på bröst och rumpa.

– Jag tycker det skickar signalen att de här kvinnorna får vara med som prydnadssaker och inte som de idrottare de faktiskt är. I damernas mästerskapet innan jul var det ju inga lättklädda män som sprang in i pauserna där man sedan zoomade in på deras skrev eller lår. Jag tycker det är uppenbart att man ser på män och kvinnor på olika sätt och jag tror det är så det uppfattas också som tittare. Det är särskilt illa för barnen som tittar, säger Claeson i SVT:s morgonstudio.

Claeson menar att bilderna blir extra problematiska när de kablas ut i samma sändning som män uppmärksammas och framställs på ett helt annat sätt då det bidrar till att cementera könsrollerna. MTG, som har sändningsrättigheterna i Sverige, säger att även de reagerat.

”Allt annat är under all kritik”

– Jag vill förtydliga att bilderna är en världsproduktion som kablas ut över världen och det är en internationell matchproduktion som rättighetsinnehavaren bidrar med. Med det sagt har vi också reagerat på bilder från det här mästerskapet och påtalat det för rättighetsinnehavaren som lovat att se över bildproduktionen. Vad det sedan får för betydelse får vi se under den avslutande veckan av mästerskapet, säger Fredrik S Johansson, presschef på MTG, till SVT.

Linnéa Claeson understryker samtidigt det ansvar MTG har för bilderna de distribuerar.

– Jag som handbollsproffs tittade ju på sådana här matcher när jag var liten och ville bli handbollsproffs. Att det då samtidigt matas in en massa objektifierande bilder på kvinnor är jätteproblematiskt. Att man också hela tiden ska trycka in det i barn... Jag tycker man ska ta så mycket ansvar man kan och påverka så mycket man kan. Allt annat tycker jag är under all kritik.

Läs Linnéa Claesons kolumner i Aftonbladet här
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.