Tränarens order räddade Haags säsong

Foto: Pontus Orre

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

LEZERHEIDE. Anna Haag var på gränsen till utbränd och tvingades ta en paus efter Ole Morten Iversens order.

Sedan kom hon tillbaka och slog till med en femteplats på 10 kilometer klassiskt trots tränarens panik.

– Han hade nog inte riktigt koll på min plan, säger Haag. 

Foto: Lasse Allard / AFTONBLADET
Ole Morten Iversen.

Anna Haag var osäker på formen inför Tour de Ski. Hon har känt sig på gränsen till övertränad tidigare under säsongen och fick, efter 41:a-platsen i Davos för tre helger sedan, order av tränaren Ole Morten Iversen att åka hem och vila. 

– Det var bra att hon själv fick svaret att det här inte går. Då var det hem och tänka nytt. Jag satte stopp efter Davos och sa ”Anna, nu åker du hem och så gör du som jag säger i 14 dagar”, säger Iversen. 

Tränaren varnade Haag redan i oktober för att hon körde för hårt. 

– Hon var lite för ivrig lite för länge. Så här i efterhand hade man kanske kunnat se signalerna tidigare, men det är svårt när det går bra, säger han.

”Han hade panik”

Vilan verkar ha hjälpt. Haag gjorde comeback till Tour de Ski och levererade en femteplats på 10 kilometer klassiskt. 

– Det känns jätteskönt. Ibland får man en känsla att det finns i kroppen och jag har känt de sista dagarna, speciellt efter i går, att det skulle kunna gå bara jag höll mig till planen, säger hon. 

Haag hade en egen plan som inte ens tränarna var medvetna om och följde den till punkt och pricka. 

– Jag öppnade väldigt kontrollerat. Ole Mortens hade panik i rösten vid 1,5 kilometer när han skrek att jag var 15 sekunder efter. Han hade nog inte riktigt koll på att min plan var att öppna så lugnt. Jag hade egentligen tänkt att säga till dem att inte ge mig någon tid i början, ”jag skiter lite i det, jag vill göra mitt lopp”. Men han blev lite orolig där. 

Vad är det som gör att du kan komma tillbaka så här? 

– Att jag fick ta det lite lugnare. Så lugnt jag har tagit det har jag aldrig gjort så det var nog väldigt välbehövligt. Det känns väldigt bra i benen i alla fall.

”Kan slå hårt”

Haag vågar dock inte lova att touren kommer fortsätta på samma sätt. 

– Det är en dag till här på höjd och jag vet att det kan slå ganska hårt när man har gjort en urkörning så jag är lite fundersam hur morgondagen kommer att kännas, men jag vet att jag måste göra ett lopp liknande i dag och gå väldigt kontrollerat. Men jag ska försöka göra mitt bästa varje dag, säger hon. 

Ole Morten Iversen är desto mer hoppfull. 

– Det var nästan över förväntan i dag. Hon har varit osäker så det är alltid lite spännande att komma igång. Det är tidigt i touren, men jag tror att hon kommer att göra fler bra lopp nu när det gick så bra i dag, säger han.

Följ

ARTIKELN HANDLAR OM