Bekräftat: Northug petas från OS

Fyra nya namn klara

avPatrik Brenning

Efter en säsong som ryckts sönder av sjukdom och petningar missar Petter Northug OS.

På onsdagen bekräftade Norges olympiska kommitté att 32-åringen står utanför truppen som reser till Sydkorea.

– Vi har haft en dialog med hans tränare Stig Rune Kveen om att vi gärna hade haft med honom i laget på en reservplats men det vill inte Petter, säger landslagschefen Vidar Löfshus till NRK.

Norges mål i OS är att bli bland de tre bästa nationerna. För det tror Norges olympiska kommitté att det kommer krävas tio guld och totalt 30 medaljer.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Det meddelade toppidrottschefen Tore Övrebö vid en presskonferens på onsdagen. Samtidigt gav kommittén också det slutgiltiga beskedet kring Petter Northugs OS-medverkan.

Nobbade reservplats

32-åringen har två OS-guld från Vancouver 2010 på meritlistan men kommer inte få chansen att få utöka skörden ytterligare. Northug har också själv nobbat möjligheten att åka med som reserv.

– Han har inte lyckats hitta formen som visar att han är på den nivå han själv önskar. Vi har haft en dialog med hans tränare Stig Rune Kveen om att vi gärna hade haft med honom i laget på en reservplats men det vill inte Petter, säger landslagschefen Vidar Löfshus till NRK.

Fyra nya namn

Istället kompletterades skidtruppen med fyra andra namn: Eirik Brandsdal, Sondre Turvoll Fossli, Pål Golberg och Emil Iversen.

Sedan tidigare är Niklas Dyrhaug, Hans Christer Holund, Johannes Kläbo, Finn Hågen Krogh, Simen Hegstad Krüger, Martin Johnsrud Sundby och Didrik Tönseth OS-klara.

ARTIKELN HANDLAR OM