Maria PH slutar – bara veckor före OS

Alpinstjärnan klar som tv-expert

Det blir inget OS för Maria Pietilä Holmner. 

Nu avslutar alpinstjärnan sin 15 år långa karriär – och blir tv-expert för Eurosport under OS.

– Jag tror kanske inte att jag kommer att vara den vassaste ”tyckatillaren”, säger hon.

Maria Pietilä Holmner har varit en av Sveriges mest framgångsrika alpina åkare i ett decennium. 31-åringen gjorde världscupdebut den 26 oktober 2002. 

Sedan dess har det blivit tio pallplatser, varav två segrar. Hon har även ett VM-silver i storslalom från VM i Åre 2007, ett slalombrons från 2011 och ytterligare fyra lagmedaljer. 

Men efter 15 år är karriären över. 

Haft problem med ryggen

”PH” har dragits med ryggproblem de senaste säsongerna och det är det som gör att hon nu lägger skidorna på hyllan. Hon hoppades in i det sista att kunna kvalificera sig för OS, men efter att inte ha kunnat gjort en enda tävling den här säsongen insåg hon att det inte skulle gå. 

– Det har såklart varit tufft. Det har varit väldigt mycket tankar och väldigt känslosamt. Jag var tvungen att ha min plus och minuslista för att skriva ner alla tankar. Men när jag testade att åka en bana var det ganska tydligt att det här inte går.

Blir expert – som pojkvännen

”PH” blir nu i stället expert för Eurosport under OS i Pyeongchang och därmed också kollega med de gamla alpina kompisarna Anja Pärson och Therese Borssén från landslaget samt pojkvännen Hans Olsson som alla tre ingår i Discoverys OS-trupp.

– Hans har ju jobbat med dem tidigare och de har följt min situation lite också. Men kanske att Hans... de visste om när beslutet var tagit från min sida, innan det blev officiellt. Och jag fick ett samtal, inte från Hans, för det har jag varit väldigt tydligt med "om du ligger bakom det här så kommer jag att tacka nej”. Men det var smickrande att få den frågan. Att kunna finnas där som en kunnig side kick. Med den erfarenhet och kunskap jag har känns det fint att kunna förmedla den så det ska bli väldigt spännande, säger hon och fortsätter:

– Men jag tror kanske inte att jag kommer att vara den vassaste ”tyckatillaren”.

Du kommer inte att kritisera dina tidigare lagkompisar alltså?

– Uppenbara saker är svårt att bara blunda för, men jag kommer inte att gå in och ha en kritisk roll. De har är ju mina rumskompisar till för bara några veckor sedan.

Hur kommer det bli att åka dit i en helt annan roll än den som var tänkt?

– Jag har tänkt mycket sedan de frågade och känt att "nej, gud, det här kommer jag inte att klara av, det kommer att bli för känslofyllt". Men samtidigt känner jag att jag kommer att tycka att det är skitjobbigt att sitta hemma i soffan och kolla ändå. Det är en kul utmaning för mig själv. 

OS i Pyeongchang startar den 9 februari.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.