Handboll

MVP – men ratad i EM:s all star team

avJohan Flinck

1 av 8 | Foto: John Hagby, PictPro
Posera på detta sätt framför ­kameran var inget som Isabelle ”Bella” Gulldén var van vid – men blev snabbt varm i kläderna. ”Är sjukt kul”, säger hon.

BUDAPEST. Isabelle Gulldén har utsetts till EM:s mest värdefulla spelare.

Varför platsar hon då inte i all star team?

– MVP behöver nödvändigtvis inte vara den bästa på sin position, säger JJ Rowland, kommunikationschef på europeiska förbundet.

Isabelle Gulldén utsågs ett par timmar före bronsmatchen till hela EM:s mest värdefulla spelare (MVP) av europeiska handbollsförbundets (EHF) expertjury.

Men hon platsade inte som mittnia i det all star team som samtidigt presenterades.

Den platsen togs i stället av danskan Kristina Kristiansen.

Märkligt, tycker många.

”Ganska ofta så”

Därför försökte Sportbladet ta reda på varför och hänvisades till EHF:s kommunikations- och mediechef JJ Rowland som återkom efter att talat med en juryansvarig.

– Det är ganska ofta så att MVP inte tar plats i all star team. Men det finns ingen regel som säger att man inte kan vara det, säger Rowland.

En titt bakåt ger honom rätt. Ingen MVP i de två senaste europamästarskapen på varken dam- eller herrsidan har kommit med i all star team.

– MVP är den spelare som har störst påverkan på spelet, mest värdefull för sitt lag, är en ledare på plan etcetera. Man behöver nödvändigtvis inte vara bäst på just sin position i turneringen. Stefan Lövgren var ett bra exempel på det. Han var ofta MVP men inte den bäste på sin position, menar Rowland.

”Expertjuryn 60 procent”

För första gången i ett EM togs all star team och bäste försvarsspelaren ut med hjälp av fansen i en nätomröstning. EHF tog ut fem spelare på varje position som man sedan kunde rösta på. Där fanns Gulldén med som mittnia, Sabina Jacobsen som försvarare och Ida Odén som högernia av svenskorna.

– Fansen hade sedan 40 procents inflytande på beslutet och expertjuryn 60 procent, säger Rowland.

Utnämningen av Gulldén som MVP togs dock enbart av expertjuryn.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll