Sa nej till VM – nu blixtinkallas Albert

SPORTBLADET

”Riddaren i nöden”: Klart vi måste ha ett lag

NORMANDIE. Han sa nej till en VM-plats och fick läsa i pressen att han skulle petas ur landslaget i fälttävlan.

Nu är Dag Albert ändå här, blixtinkallad av lagkaptenen.

– Klart vi måste ha ett lag, säger riddaren i nöden.

Det är raka puckar mellan Dag Albert, 45, och förbundskapten Staffan Lidbeck. De känner varandra väl och tävlade ihop som ungdomsryttare.

– Nu är det inga problem. Nu känns det bra att vara här. Jag har släppt allt. Mästerskap är alltid kul, säger ringräven Dag Albert som rider sin Tubber Rebell.

Men visst har det gnisslat.

Dag Albert sa först ja till att rida VM. Sedan fick den Englandsbaserade fälttävlansryttaren svårt att hitta folk som kunde ta över stallet med 20 hästar och lämnade återbud.

”Dålig planering”

Dessutom var han rätt missnöjd.

– Jag tyckte det hade varit lite dåligt intresse för min häst och dålig planering. Men när jag sa nej fanns det fortfarande ett rätt stort gäng kvar, fem man.

Återbudet hamnade inte i god jord. Inte hos lagledningen och inte hos svenska ridsportförbundet, som inte tyckte att Albert skulle ha kvar sin landslagsplats.

– Ingen pratade med mig. Jag fick läsa det i pressen. Då blev jag förbannad. Jag har ändå varit med så länge, alltid ställt upp och ridit många mästerskap.

Rättare sagt två OS, åtta EM och nu sitt tredje VM.

Tvekade inte

Under precampen blev så Johan Lundins häst Johnny Cash halt. Staffan Lidbeck tvekade inte att vända sig till Dag Albert.

Det var i lördags kväll.

– Min första tanke var: Vi måste ju för fan ha ett lag. Jag satte mig i telefon för att ringa ihop folk till stallet, säger han.

Sedan gällde det att få veterinärintygen påskrivna och klara. Det blev snabba ryck.

– Klockan åtta i tisdags morse åkte vi med hästbussen hemifrån. Klockan tio i närheten av Dover fick vi intygen. Klockan sju på kvällen var vi här, berättar Dag Albert.

Det var bara två timmar före deadline för att checka in på VM-området.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport