Skandalföraren Ward stängs av

Foto: Darcy Ward.
SPORTBLADET

Tävlingsförbud – men utan tidsbestämmelse.

FIM har bara fattat ett tillfälligt beslut när det gäller Piraternas Darcy Ward, som fastnade i ett alkoholtest i samband med Grand Prix-tävlingen i Daugavpils.

– Jag vill prata med Darcy och berörda inom förbundet innan jag ger några kommentarer, säger lagledaren Stefan Andersson Skill.

På söndag har det gått två veckor sedan speedwaystjärnan Darcy Ward diskades från VM-deltävling i Daugavpils. Anledningen var att han druckit alkohol dagen före tävlingen.

– Det kommer aldrig att hända igen. Jag ber om ursäkt till sporten och fansen, sa den 22-årige australiensaren, som har varit i blåsväder tidigare.

Trots skandalen tilläts Ward att köra vidare i de olika ligorna. Varken FIM eller Svemo hade några synpunkter på att han två dagar senare tävlade för Piraterna i elitserien, vilket väckte heta känslor i speedway-Sverige.

”Är för jävligt”

Daniel Andersson Bäckström, Indianernas lagledare, tyckte att Motala-klubben borde ha stoppat australiensaren.

– De vill vinna matchen och struntar i det som har hänt. Det är för jävligt. Hade det varit vår förare hade vi ställt honom åt sidan. Han har åkt fast för en allvarlig sak och det hade vi aldrig tolererat, sa han.

Andersson Bäckström ansåg att piratledaren Stefan Andersson Skill sände fel signaler eftersom han även fungerade som Sveriges förbundskapten.

– Det är inte bra för sporten, att inte gå ut och markera. Ungdomar som håller på med speedway kanske tycker det är okej att supa, sa indianledaren.

”Tar fullt avstånd”

Andersson Skill, som senare hoppade av förbundsuppdraget, svarade:

– Som förbundskapten kan jag inte stänga av en piratförare och det är absolut inte jag som tar de här besluten. Styrelsen har det yttersta ansvaret. Jag tar fullt avstånd från det som har hänt och är jättebesviken på honom, men vi vänder honom inte ryggen.

Under torsdagen meddelade FIM att Darcy Ward tills vidare stängs av från allt tävlande och därmed missar helgens VM-deltävling i Gorzow, där han ersätts av Michael Jepsen Jensen. Ärendet lämnas nu över till FIM:s disciplindomstol, som fastställer det slutgiltiga straffet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway